Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът опитва стабилизация след драматичен ценови спад от близо 4 на сто

Петролните цени бележат предпазливо повишение през днешната търговия, парирайки част от драматичния си спад в сряда, след като видни представители на ОПЕК сигнализираха за възможно  удължаване на срока на действие на споразумението за ограничаване на производството и след средата на годината.

Вчера черното злато се обезцени с близо 4% към триседмични дъна като реакция на данни, показващи пореден ръст на добивите на петрол в САЩ, което сякаш поставя под въпрос очакваното скорошно постигане на балансиран пазар между търсене и предлагане въпреки ограниченото производство на ОПЕК и на други ключови производители като Русия.

Енергийната информационна администрация (EIA) отчете намаляване на американските петролни запаси за седмицата до 14-ти април с 1,03 млн. барела при прогноза за по-голямо понижение с 1,2 милиона, докато запасите на бензин нараснаха изненадващо с цели 1,5 млн. барела.

В същото време добивите на суров петрол в САЩ се повишиха за последната седмица с 0,2% от 9,24 млн. барела до 9,252 млн. барела, нараствайки на годишна база с 3,4 на сто. Това представлява повишаване на американското производство за девета поредна седмица и най-високи добивни нива от август 2015-а година, след като през миналия юли беше достигнато дъно от 8,428 млн. барела.

Нарастването на производството в САЩ представлява една от най-големите заплахи пред очакванията за по-скорошно постигане на балансиран пазар в резултат на споразумението от края на 2016-а година между страните - членки на ОПЕК и други водещи производители като Русия за ограничаване на добивите с 1,8 млн. барела на ден през първите шест месеца на настоящата година.

Новината за пореден ръст на производството в САЩ провокира рязко понижение на петролните цени по време на търговията в сряда, като фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през май се понижиха с цели 3,76% до 50,06 долара за барел - най-ниско ниво от 4-ти април, отбелязвайки най-драматичен дневен ценови спад от 8-и март насам. Фючърсите на петрола сорт Брент с доставка през юни пък се обезцениха до най-ниско ниво от 30-ти март около 52,26 долара за барел.

През днешната търговия обаче има частично възстановяване на петролните цени от техните близо триседмични дъна в резултат на серия изказвания на видни членове на ОПЕК, според които действието на споразумението за ограничаване на производството може да бъде удължено и след средата на годината. Изявления в този дух бяха направени от страна на петролните министри на Саудитска Арабия и на Кувейт, като в същото време Ирак също заяви, че би подкрепил подобно решение. Евентуално решение за удължаване срока на действие на споразумението и след края на юни може да бъде взето на планирана за 25-и май среща на ОПЕК, като според агенция Ройтерс, в същия ден ще бъде проведена среща и с други основни производители извън картела.

Това спомага за днешния отскок на петролните цени, като фючърсите на американския лек суров петрол нарастват с 0,69% към 51,20 долара за барел, докато тези на петрола сорт Брент поскъпват с 0,77% към 53,35 долара за барел.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!