Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корнелия Нинова: БСП ще проведе програмата си през законодателството в 44-тото Народно събрание

Според нея новият кабинет няма да изкара пълен мандат, тъй като членовете на коалицията няма да си изпълняват предизборните обещания

| обновено на 20.04.17 в 14:09
Корнелия Нинова
Снимка: БГНЕС

В 44-тото Народно събрание БСП няма да бъде нито консенсусна опозиция, нито опозиция на всяка цена, заяви в ефира на "Хоризонт" лидерът на Социалистическата партия Корнелия Нинова, като допълни:

Първо, ще показваме, ще изваждаме всички злоупотреби с власт, с обществени поръчки – кражби, далавери на управляващите, които лишават и бюджета, и обществото от пари, от финанси, които са необходими за развитие и на социалните системи – на здравеопазване и образование, и ще сигнализираме за това компетентните органи – прокуратура и съд.

На второ място – всичко, което сме казали в предизборната кампания пред хората, ще го изпълняваме като законодателна програма. Няма да отстъпим нито на дума от това, което сме обещали, изтъкна Нинова, като подчерта, че БСП ще имат за цел да проведат програмата си през законодателството в 44-тото Народно събрание и даде пример, че днес социалистите са излезли с предложение за преизчисляване на пенсиите. 

Корнелия Нинова изтъкна, че левицата ще се постарае да убеди управляващите да приемат това предложение и ще приведе аргументи в негова полза. 

Лидерът на БСП каза още, че друга задача на социалистите ще бъде да се борят за друг облик и друг морал на политическата класа. Тя изтъкна, че предложението да бъдат замразени заплатите на депутатите е стъпка в тази посока.

Сред другите законодателни инициативи, които БСП ще предложи, са текстове за Закон за храните, които да задължават големите търговски вериги да предлагат определен процент стоки от български производители, също Закон за държавните и общински предприятия, който да намалява възможностите за политически назначения в бордовете на дружествата.

БСП подготвя също законодателен пакет в социалната сфера, също и мерки за защита на работещите от некоректни работодатели. Нинова подчерта, че БСП ще бъде активна и в парламентарния контрол.

Според Нинова новият кабинет на ГЕРБ и Обединените патриоти няма да изкара пълен четиригодишен мандат заради компромисността на програмата. Тя прогнозира, че ще има различия в коалицията по съществени въпроси като мажоритарната избирателна система:

Но основното според мен е, че те няма да си изпълняват предизборните обещания. И това ще породи напрежение, което и ще ги свали предсрочно. 

Повечето членове на Изпълнителното бюро на БСП, които станаха депутати, ще бъдат извадени от ръководството на партията. Решението кои да бъдат те обаче няма да бъде взето на националния съвет на социалистите в събота, каза още Корнелия Нинова, като отбеляза:
Сега, когато видяхме листите, съм попитала всеки член на Изпълнителното бюро какво иска - да бъдете депутати или да бъдете в ръководството на партията, и всеки от тях си е посочил личното желание, така че депутатите ще вършат законодателната работа в парламента, Изпълнителното бюро ще се занимава с партийната дейност. Разбира се, ще има и няколко души които ще са и на двете места, които ще са връзката между политическото ръководство и парламентарната група, тъй като политическите решения на партията трябва да се реализират в парламента под формата на закони.


Цялото интервю с Корнелия Нинова слушайте от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!