Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първата опера на Пучини ще звучи на концерт на Софийската филхармония

Джакомо Пучини

Концерт с творби на италианския композитор Джакомо Пучини ще изнесе Софийската филхармония на 28 април в зала "България". Публиката ще чуе рядко изпълнявани симфонични произведения на маестрото, както и първата му опера - едноактната "Вилиси" /"Самодиви"/. Пучини я пише през 1883 г., когато е само на 25 г., но още тогава впечатлява с драматизма, заложен в нея, с изкусните мелодични линии и с яркото звучене на оркестъра. Премиерата на "Вилиси" е през 1884 г. в Teatro dal Verme в Милано.

Специално за концерта на 28 април в зала "България" пристига един от най-видните европейски оперни диригенти - Масимилиано Мурали. Заедно със софийските филхармоници и НФХ "Светослав Обретенов", удостоен преди дни с отличието "Музикант на годината", на сцената ще бъдат световноизвестният баритон Кирил Манолов и неговите сценични партньори - сопраното Таня Иванова и тенорът Милен Божков.

На специалния концерт "Джакомо Пучини" ще звучат още "Хризантеми" за струнен оркестър, Интермецо из второ действие на операта "Манон Леско", Скерцо, Симфонично капричио.

Билети на цена от 30 до 50 лева има на касата на Софийската филхармония в зала "България", в системата на eventim.bg и в партньорската мрежа - в билетния център в НДК, билетната каса на "Арена Армеец", Orange, бензиностанции OMВ, "Български пощи" и "Технополис".

Информация на БТА

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна