Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алекс Нестор: Позитивите от единния европейски пазар са много по-големи от проблемите

Предимствата на единния европейски пазар бяха обсъдени на конференция, организирана от Американската търговска камара (АТК). Бизнесът се опасява, че заради надигащата се евроскептична и популистка вълна, търговията в единния пазар може да бъде възпрепятствана.
Единният европейски пазар трябва да бъде опазен, защото позитивите от него са много по-големи от проблемите, които създава, заяви Алекс Нестор от АТК. Популистите се възползват от незнанието или разочарованието на хората, предупреди още Нестор.
Сред предимствата на единния пазар са еднаквите стандарти, които компаниите трябва да спазват при търговията във всички държави от ЕС, отбеляза Иванка Джолева от една от големите компании, произвеждащи захарни изделия:
Европейските потребители - 500 милиона души, могат съвсем спокойно да разчитат на едни и същи стандарти и изисквания към безопасни храни - и този контрол е много важен. Съществува и системата "Рапид", която при най-малкия установен проблем, токсин - някъде в ЕС, светкавично се уведомяват всички останали членки. Това създава една сигурност, която за мен е незаменима.  

Повече от аргументите на предприемачите и анализаторите чуйте от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна