Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Георгиев: България може да предложи и по-смели мерки за избягване на проблемите с газовите сделки в ЕС

| обновено на 20.04.17 в 17:41
Атанас Георгиев

Енергийният сектор си има собствена динамика, която не се съобразява с политическия процес, коментира в ефира на "Хоризонт" енергийният експерт Атанас Георгиев, като отбеляза, че: Безвремието, което условно имахме със служебния кабинет и липсата на парламент, който може да приема необходими законодателни промени, всъщност забави част от процесите в енергетиката. 

Според експерта сега за новото правителство въпросите, свързани с енергетиката, са спешен приоритет. 

Добре е още преди сформирането на правителството по някои теми да има повече действия, каза още Георгиев, като отбеляза, че някои политици вече са поставили на дневен ред такива теми, визирайки Теменужка Петкова и Трайчо Трайков, които се обявиха за намиране на спешна формула за преговори с "Газпром" за определяне на цената на природния газ. От българския бизнес настояха за обща доставна цена на газа за ЕС от руската компания.

Георгиев подчерта, че не бива да чакаме последния момент, за да заявим позиция по казуса "Газпром", като препоръча Министерството на енергетиката да бъде подпомогнато от експертизата на бизнеса.

Атанас Георгиев категорично открои като водещ въпроса за отношенията с газовия доставчик от Русия, отбелязвайки, че конкретно за мнението на България по предложените от "Газпром" мерки за избягване на евентуални нарушения на конкурентното законодателство на ЕС се надява, че страната ни ще успее да спази срока от седем седмици, който е даден от ЕС, за да предложи дори по-смели мерки за избягване на проблемите по отношение на конкуренцията в ЕС с газовите сделки. 

Експертът изтъкна още, че е важно у нас да има позиция по този въпрос, която не зависи от конкретен кабинет и министерство, като допълни:

Знаете, че България е една от засегнатите страни – с договор, който има ценообразуване по дългосрочни договори. Съответно, това което трябва да се случи в някакъв момент, е договорите за природния газ да са такива, че първо – да позволяват използването на инфраструктурата от трети страни, и второ – формирането на цени, които да се по-пазарни и базирани на спотовите пазари, каквито в нашия регион все още няма. 

Атанас Георгиев коментира и информацията, предадена от Ройтерс, че чешката компания ЧЕЗ има намерение да продаде всички свои активи в България, а интерес за закупуването им са проявили много инвеститори, като препоръча:

Трябва да се отстоява позицията, че компанията, която ще дойде на мястото на чешката група, ще има същия опит на либерализирани пазари и ще е отворена към такъв подход – за отваряне на достъпа на своите потребители до алтернативни доставчици.

Цялото интервю на Емилия Антова с Атанас Георгиев чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна