Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания рискува мито от 22% върху вноса на храни от ЕС, ако не се стигне до търговска сделка след Брекзит

Британските купувачи биха могли да се изправят срещу осреднено мито от 22% върху хранителните стоки, внасяни от Европейския съюз, ако премиерът Тереза  ​​Май не успее да сключи търговско споразумение с Брюксел преди Великобритания да напусне ЕС след две години, съобщава агенция Ройтерс, цитирайки търговци на дребно в страната.

Трябва да се има предвид, че близо 80% от британския внос на храни идва от държави -членки на ЕС и ако не бъде постигнато търговско споразумение, Великобритания и Европейския съюз ще трябва да се третират една друга като членове на Световната търговска организация.

Такъв сценарий ще доведе до солиден натиск за повишаване на цените на храните за крайните потребители, заяви в четвъртък Британската асоциация на търговците на дребно (BRC), който представлява големите супермаркети и други магазини в Обединеното кралство.

Цените на храните на Острова вече се повишават с най-силно темпо от около три години насам, тъй като рязката обезценка на британската лира след вота от миналия юни в подкрепа за Брекзит увеличава разходите за внос. По-слабото потребителско търсене в условия на по-висока инфлация е основна причина, поради която редица икономисти очакват забавяне на британския икономически растеж през настоящата година.

Като член на ЕС, Великобритания не плаща годишни мита за 20 милиарда паунда за вноса на храни от останалата част на блока, но след като напусне съюза, по подразбиране би трябвало да бъдат наложени стандартните тарифи, определяни от Световната търговска организация.

Тези тарифи се увеличават до цели 46% за италианското сирене "Моцарела" и са около 40% за вноса на ирландско говеждо месо или на сирене "Чедър". Холандските домати пък ще трябва да бъдат обложени с налог от 21%, въпреки че британците могат да се откажат да ги купуват и вместо тях да заложат на пиенето на алкохол, тъй като ще плащат едва 4% по-скъпо за френско вино.

Предвид баланса на вноса на храни, BRC оценява евентуалното средно увеличаване на тарифите за внесените хранителни стоки с 22 на сто.

Тереза Мей заяви нееднократно, че има за цел да постигне всеобхватна сделка за свободна търговия с ЕС по време на преговорния процес през следващите 24 месеца и призова изненадващо във вторник за провеждане на предсрочни избори в страната на 8-и юни, които според нея ще засилят мандата на нейното правителство при воденето на преговорите с европейските оторизирани власти в Брюксел. Въпреки това, тя не изключи възможността Обединеното кралство да напусне съюза без подобно споразумение, ако ЕС не успее да предложи на Великобритания добри условия.

Проучване на агенция Ройтерс сред водещи на икономисти, публикувано в сряда, посочва, че приблизителна една трета от участвалите в анкетата предполагат, че Великобритания ще се наложи да изпълнява правилата на Световната търговска организация.

Всяка една всеобхватна търговска сделка обикновено отнема много години на преговори, като постигането на преходна договореност, която до голяма степен да запази достъпа на Великобритания до пазарите на ЕС и да остави страната подчинена на много от европейските правила, е възможна опция, препоръчвана от BRC.

Агресивните поддръжници на Брекзит твърдят, че Великобритания ще може да постигне в бъдеще по-добра сделка чрез сключването на търговски споразумения със страни като САЩ и Китай, с които самият ЕС се мъчи да постигне подобно споразумение. Други пък заявяват, че Великобритания трябва едностранно да свали всички тарифи за внос.

Британската асоциация на търговците на дребно обаче посочва, че Обединеното кралство трябва да даде приоритет на запазването на отношенията си с ЕС, което да бъде последвано от предоговоряне на съществуващите на този етап търговски споразумения на ЕС с развиващи се страни като Индия.

Само тогава правителството ще трябва да осъзнае възможностите, които предлагат новите търговски отношения с останалата част от света, каза изпълнителният директор на BRC Хелън Дикинсън, цитиран от Ройтерс.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна