Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Димитров: Новите екоизисквания за ТЕЦ-овете са прекомерни, а ефектът им – несъизмерим с икономическата цена

Мартин Димитров
Снимка: БГНЕС

Парите, дадени около проекта за АЕЦ "Белене", е било възможно да бъдат вложени в електропреносната мрежа. Това заяви в ефира на предаваното "Нещо повече" по "Хоризонт" Мартин Димитров от "Нова република":

Малко хора си дават сметка, че в България в последните две години бяха похарчени над 2 милиарда лева за "Белене", като тези пари можеха да бъдат вложени в електропреносната и електроразпределителните системи, най-вече преносната, която е отговорност на НЕК. 

Според Димитров, ако това е било направено, сега електропреносната мрежа у нас би била в отлично състояние:

И между другото, тези средства можеха да се използват за намаляване на загубите при преноса, които в България са все още значителни на фона на европейските стандарти, допълни политикът.  

Мартин Димитров смята, че у нас има много сериозно лоби, което иска да строи ядрена централа, която не ни трябва.

Мнението на "Нова Република" е, че реакторите за втората АЕЦ трябва да бъдат продадени в чужбина и проектът да бъде спрян, а на мястото на "Белене" да бъде построена газова централа, отбеляза още Димитров.  

По отношение на новите европейски екодирективи, които се обсъждат, а приемането им може да доведе до спиране на ТЕЦ-ове у нас, Димитров изтъкна, че трябва да търсим взаимодействие с други европейски държави (напр. Полша), за да бъдат преразгледани тези изисквания: 

Тъй като те са прекомерни и ефектът, който ще произведат за гражданите не е достатъчно голям спрямо икономическата цена, която трябва да се плати. Ние не трябва да се държим като потребител на политиката в ЕС, някой да решава в центъра, а ние просто да  приемаме, беше категоричен политикът, който подчерта още: Трябва да участваме в приемането на тази политика и да поставим въпроса за тези нови изисквания, които за нас са неприемливи. 

Мартин Димитров смята още, че всеки опит да бъдат предоговорени цените с т.нар. "американски централи" е полезен, но най-важно е окончателното становище на ЕК, която разглежда има ли недопустима държавна помощ в договорите с тези електроцентрали. Ако решението е, че има държавна помощ, това ще бъде сериозно основание да се предоговорят и да се намалят цените, посочи още Димитров. Той припомни и настояването на "Нова република" България да излезе с позиция за газовите доставки и сделките с руската компания "Газпром" в ЕС, като подчерта, че даденият срок от 7 седмици вече изтича.

Цялото интервю слушайте от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!