Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Христина Вучева: Преизчисляване на пенсиите от 2018-а би било полезно и за хората, и за икономиката

Руслан Стефанов също подкрепи тезата, че има възможности за повишаване на пенсиите

Плановете да бъдат преизчислени пенсиите са голяма крачка, коментира в ефира на "Хоризонт" финансистът проф. Христина Вучева, като отбеляза, че такова намерение е заявено в програмата за бъдещото управление до 2021-ва, а не е единствено предложение на социалистите, което беше обявено днес:

В програмата на бъдещия кабинет е написано черно на бяло това, което предлагат със закъснение социалистите като новост. Там има текст, който казва, че ще се преизчислят всички пенсии, но на основата на осигурителния доход от 2009 година. 

Това е голяма крачка, защото досега такава разпоредба от страна на партийна коалиция не сме чели, подчерта проф. Вучева. Тя допълни, че идеята за преизчисление на пенсиите е важна, рационална и трябва да се осмисли:

В чисто икономически план това е едно много добро решение за България за 2018-а, за 2017-а не бива да говорим, както чух, че каза г-жа Нинова – мисля от 1-ви юли, това е невъзможно, подчерта финансистът и обясни:

Бюджетът е направен. Няма икономически смисъл – това няма да подейства за тази половин година. Но има икономически смисъл да започне сега да се изчислява добре и да се направи от 2018-а. Тогава ще има значение не само за отделните хора, което, разбира се, че е много важно – каква ще бъде пенсията на всеки отделен човек, но ще има значение и за т.нар. "макроусловия", които са значими за бизнеса и за цялото развитие, и за тези наши щения за значителен растеж през следващите години.

Проф. Вучева подчерта, че при формирането на бюджетната рамка трябва да се отчете, че желанието за преизчисляване и увеличаване на пенсиите противоречи на желанието да се намалява дефицитът и да се формира балансиран бюджет. Това е въпрос, за който управлението трябва да има ясен отговор, обясни финансистът. Тя отново подчерта, че има резерви, които могат да осигурят повишаването на доходите: Едно изчисление може да се направи съвършено точно – кой източник (на средствата за повишаване на пенсиите – бел.ред.) е най-благоприятният за страната. Този разговор вече трябва да го водят експерти – специалисти по бюджет, специалисти по макропроцесите. 

Икономистът от Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов, който се включи в разговора, също подкрепи тезата, че има възможности за повишаване на пенсиите:

Аз мисля, че по отношение на предложението за увеличение на пенсиите, не би трябвало да има проблем да се направи, в рамките на нарастването на приходите в бюджета от гледна точка на по-високия ръст, който се очаква през тази година и разбира се, на вече спестени средства, за които, идеята за тях беше точно такава – да се използват, за да се покриват такива плащания към българските пенсионери.

Руслан Стефанов беше категоричен, че заемите и повишаването на бюджетния дефицит не са добър вариант като източник за повишаване на пенсии и доходи. Той подчерта, че има резерви и от гледна точка на ефективността на бюджетните разходи. Стефанов изтъкна, че когато има достатъчен ръст на икономиката, проблемът с пенсиите не съществува. 


Целия анализ на проф. Христина Вучева и Руслан Стефанов слушайте от звуковия файл.  

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!