Георги Харизанов: Тезата, че новото управление ще е нестабилно, е по-скоро пожелателна

Журналистът Владимир Йончев коментира, че има потенциал за много по-сериозно повишение на пенсиите

Георги Харизанов
Снимка: Facebook / Институт за дясна политика

Политическият анализатор Георги Харизанов коментира в ефира на "Хоризонт", че тезата за нестабилността на бъдещата управленска коалиция и за това, че кабинетът, който предстои да бъде сформиран, няма да изкара пълния си мандат е по-скоро пожелателна, а не толкова на основата на политическото представителство:

Реалностите са, че първо има монолитно мнозинство от 122-ма народни представители от партии, които в последните две години управляваха без проблеми помежду си, отбеляза Харизанов и добави, че управлението ще може да разчита и на подкрепата на партия "Воля". За лидера на партията Веселин Марешки Харизанов обаче отбеляза, че досега неговото политическо поведение е било трудно предсказуемо.

За преговорите за сформиране на управленска коалиция и нов кабинет, анализаторът посочи, че според него: Основното е, че ГЕРБ, както и по време на предизборната си кампания, не се подадоха на натиска за рязко и безотговорно увеличаване на социалните плащания.

Владимир ЙончевЖурналистът Владимир Йончев, който също се включи в разговора, коментира, че има шанс новото правителство да изпълни мандата си. Според Йончев има потенциал за много по-сериозно повишение на пенсиите от това, което се обсъжда: И предизборните обещания - главно на ВМРО, за 300 лева пенсия въобще не бяха невъзможни. И смятам, че всяко нещо, което е от тук надолу, вече е отстъпление. 

И има много по-голям потенциал, върху който да се прави политика. В момента става въпрос за сума, която е от около 400 милиона годишно, която да се разпределя под формата на пенсии. Аз оценявам този потенциал на около 1,5 - 2 милиона и това го знаят много добре и управляващи, и опозиция и смятам, че в рамките на този потенциал  ще се надпреварват с обещания, които целят различни гласоподаватели.

Според Георги Харизанов повишаването на пенсиите и социалните плащания е безперспективно. 


Разговора чуйте от звуковия файл. 

Още от категорията

Ким Чен-ун е наредил производството на още ракетни двигателни системи с твърдо гориво

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е наредил производството на още ракетни двигателни системи с твърдо гориво и ракетни бойни глави, съобщи Ройтерс, като се позова на официалната медия на страната. Посещението на Ким Чен-ун в институт по химически материали става, след като американският държавен секретар Рекс Тилърсън приветства сдържаността на..

публикувано на 23.08.17 в 09:25

Очаква се контактната група по кризата в Украйна да обяви спиране на огъня в страната

Контактната група за уреждане на кризата в Украйна се очаква да обяви днес прекратяване на огъня в страната преди началото на учебната година. В телефонен разговор снощи предложението е било подкрепено категорично от лидерите на страните от Нормандската четворка – Русия, Украйна, Франция и Германия, съобщи пресслужбата на Кремъл. Владимир..

обновено на 23.08.17 в 08:54

Нинова иска съдът да огласи политиците, получавали пари от КТБ

Председателят на БСП Корнелия Нинова възнамерява да внесе днес писмо в Специализирания съд, с което да поиска да бъде оповестен списъкът на политиците, получавали пари от КТБ. Нинова съобщи за намерението си вчера. Нинова каза още, че до края на месеца ще се срещне с професионалните гилдии във връзка с подготвения от левицата проект на..

публикувано на 23.08.17 в 08:07

МС разглежда годишния доклад за националната сигурност през 2016 година

Министерският съвет (МС) разглежда днес годишния доклад за състоянието на националната сигурност през 2016 година. Очаква се да бъде одобрен и докладът за изпълнението на Закона за експертния контрол върху продуктите, свързани с отбраната и върху изделията и технологиите с двойна употреба. Министрите ще обсъдят и решение за определяне на..

публикувано на 23.08.17 в 08:03

Тръмп: Ако трябва, ще затворим правителството, но ще построим стената на границата с Мексико

Ако трябва, ще затворим правителството, но ще построим стената на границата с Мексико , заяви американския президент Доналд Тръмп на митинг в конгресния център във Финикс, предаде Ройтерс. По проблема със Северна Корея Тръмп вижда положителен обрат. За севернокорейския лидер Ким Чен Ун , президентът каза, че отчита факта, че той започва да..

публикувано на 23.08.17 в 07:23

Тилърсън видя признаци за скорошен диалог със Северна Корея

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън призна, че Северна Корея е " проявила сдържаност" след допълнителните санкции, които ѝ бяха наложени от Съвета за сигурност на ООН след тестовете ѝ с балистични ракети през миналия месец, съобщава Франс прес. Заслужава си да отбележим, че не видяхме нови ракетни изпитания и провокативни действия от страна на..

публикувано на 22.08.17 в 22:01

Нинова пита Специализирания съд кои са политиците, получавали пари от КТБ

Председателят на БСП Корнелия Нинова внася утре в Специализирания съд писмо, с което ще поиска да бъде огласен списъкът на политиците, които са получавали пари от КТБ: Иван Гешев обяви, че има политици, които са взимали пари. Ние поискахме официално към прокуратурата: „Дайте тоя списък с политиците! Огласете го! Искаме публичност,..

публикувано на 22.08.17 в 17:37