Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Харизанов: Тезата, че новото управление ще е нестабилно, е по-скоро пожелателна

Журналистът Владимир Йончев коментира, че има потенциал за много по-сериозно повишение на пенсиите

Георги Харизанов
Снимка: Facebook / Институт за дясна политика

Политическият анализатор Георги Харизанов коментира в ефира на "Хоризонт", че тезата за нестабилността на бъдещата управленска коалиция и за това, че кабинетът, който предстои да бъде сформиран, няма да изкара пълния си мандат е по-скоро пожелателна, а не толкова на основата на политическото представителство:

Реалностите са, че първо има монолитно мнозинство от 122-ма народни представители от партии, които в последните две години управляваха без проблеми помежду си, отбеляза Харизанов и добави, че управлението ще може да разчита и на подкрепата на партия "Воля". За лидера на партията Веселин Марешки Харизанов обаче отбеляза, че досега неговото политическо поведение е било трудно предсказуемо.

За преговорите за сформиране на управленска коалиция и нов кабинет, анализаторът посочи, че според него: Основното е, че ГЕРБ, както и по време на предизборната си кампания, не се подадоха на натиска за рязко и безотговорно увеличаване на социалните плащания.

Владимир ЙончевЖурналистът Владимир Йончев, който също се включи в разговора, коментира, че има шанс новото правителство да изпълни мандата си. Според Йончев има потенциал за много по-сериозно повишение на пенсиите от това, което се обсъжда: И предизборните обещания - главно на ВМРО, за 300 лева пенсия въобще не бяха невъзможни. И смятам, че всяко нещо, което е от тук надолу, вече е отстъпление. 

И има много по-голям потенциал, върху който да се прави политика. В момента става въпрос за сума, която е от около 400 милиона годишно, която да се разпределя под формата на пенсии. Аз оценявам този потенциал на около 1,5 - 2 милиона и това го знаят много добре и управляващи, и опозиция и смятам, че в рамките на този потенциал  ще се надпреварват с обещания, които целят различни гласоподаватели.

Според Георги Харизанов повишаването на пенсиите и социалните плащания е безперспективно. 


Разговора чуйте от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени