Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият независим депутат смята, че изгонването му от групата на ДПС противоречи на демокрацията

Снимка: БГНЕС

Неоснователен акт, който противоречи на демокрацията - така първият независим депутат в 44-ия парламент - Ангел Исаев, коментира решението на ДПС да бъде отстранен от парламентарната група. Причината - той беше избран с преференции и така пренареди листата. От движението бяха категорични, че  е възможно да се стигне до изключването му от партията.

За разрива в отношенията си с ДПС Ангел Исаев реши да разкаже единствено пред "Хоризонт":

За мен е много голямо разочарование, защото не виждам основателна причина да бъда изключен от парламентарната група на ДПС. Понеже ние сме демократична държава, избран съм по демократичен начин. Аз вярвам във волята на избирателя, трябва да бъде зачитана. Гражданът, не партийната централа, трябва да подрежда депутатската листа. Ние трябва да се съобразим с гласа на народа.

Той бе категоричен, че няма да се откаже от депутатското място, за да запази партийното си членство, и обеща да бъде лоялен и да гласува заедно с колегите си от групата на ДПС:

Аз ако се откажа от депутатското място, това значи да предам и да излъжа тези около 4 000 избиратели, които са гласували за мен.

За сметка на това от ДПС бяха категорични - връщане назад няма. Решението за отстраняването му от групата е било взето единодушно от Централното оперативно бюро. На заседанието е присъствал и самият Исаев. Аргументите му не са били приети. За тях и за партийната позиция - Ахмед Ахмедов - заместник-председател на ДПС:

За нас преференциалния вот, тази тема  е ясна още от предните парламентари избори.  По отношение на ДПС, основната теза е дисциплината, ние като партия, която е с 27-годишен опит, сме се утвърдили с нашата дисциплина, с нашата последователност и с нашата предвидимост. Не може със 7% преференция да представляваш 93% от населението. Ние сме за преференциалния вот, но не в тази си форма.

В предишния парламент ДПС отстрани двама народни представители от групата си, точно защото бяха избрани с преференция - Муса Палев и Гюнай Хюсмен. По-късно те бяха изключени и от партията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!