Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светослав Малинов: Разклоненията на Брекзит могат да отидат много далеч във всички посоки

Според Светослав Малинов и Атанас Чобанов Марин льо Пен няма да е следващият президент на Франция

Светослав Малинов
Снимка: БГНЕС

В коментар във връзка с предстоящите избори във Великобритания евродепутатът Светослав Малинов заяви в ефира на "Хоризонт", че както този предсрочен вот, така и почти всичко в политическия живот вот на Острова в следващите години ще бъде в сянката на Брекзит и ще се обяснява с Брекзит.

Малинов отбеляза, че решението на премиера Тереза Мей да обяви предсрочни избори е обяснимо и е обусловено от необходимостта за легитимност при поемане на отговорността за договора за Брекзит – тоест условията за излизане на Великобритания от ЕС: 

Решение от такъв калибър, воденето на преговори и след това – разбира се, постигането на споразумение, не може да се взимат и не бива да се осъществяват от човек, дори и да е с престиж, който не е минал през национални избори. 

Според Малинов предсрочният вот е печеливш ход за Мей, който ще направи нейната позиция по-силна и тя ще преодолее много дребни спънки, които ние в момента не виждаме, но които парламентът би могъл да и постави, ако беше останал в този състав.

Разклоненията на Брекзит могат да отидат много далеч във всички посоки, каза още евродепутатът и допълни, че България също трябва да следи процеса, който ще трае най-малко 2 години: Аз бих посъветвал всеки, който има работа с Великобритания, всеки, който има някакви връзки, всеки който планира нещо, внимателно да следи. Защото ще бъдат засегнати наистина много хора. 

Светослав Малинов подчерта, че заявяването на позиция по казуса за работата на руската газова компания "Газпром" в ЕС от страна на България е крайно наложителна:

Сега вече всичко е на наша страна – само трябва да се възползваме. Не можем да очакваме другите да "подават офертите" вместо нас, коментира евродепутатът. 

Във връзка с изборите във Франция Малинов прогнозира, че Марин Льо Пен няма да бъде следващият държавен глава на страната и най-вероятно това ще бъде Еманюел Макрон.

Атанас Чобанов

Журналистът Атанас Чобанов, който живее в Париж, също коментира нагласите за предстоящия вот във Франция и отбеляза, че няма основания за притеснения, че Льо Пен ще спечели изборите на втория тур. Той добави, че френските избиратели масово отхвърлят системните партии заради скандалите, които ги разтърсват отвътре, и се насочват към други решения, които им се струват адекватни. И за съжаление, тези решения са популистки – както отляво, така и отдясно, каза Чобанов.

Интервютата на Емилия Антова със Светослав Малинов и с Атанас Чобанов слушайте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна