Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тази вечер от 19.30 в Зала „България“ е четвъртото издание

Димитър Христов: "Ритъмът на Балканите" е най-успешният ни проект

Димитър Христов
Снимка: БНР
В сутрешното ни „Радиокафе“ по този повод поканихне диригента на „виртуозите на фолклора“ Димитър Христов. Получи се един интересен разговор – и за четиримата солисти, които представят най-доброто от традициите на своята държава (Сърбия, Македония, Гърция и Молдова) и сред тях дори е директорът на Белградския оркестър за народна музика (но в ролята си на инструменталист); и за самия проект, в който „всички сядат на една музикална маса“, защото „музиката на Балканите може само да ни събира, в нея няма политика и "ла винаги е ла“; и за пътя, по който фолклорът стига и до младите днес и как се привлича публика за такива концерти (с интригуващи афиши, атрактивно поднасяне на народната ни музика, с брандиране на състава като гаранция за най-висок професионализъм, с това, че техните концерти започват да се превръщат в събития и за тях се говори и извън фолклорните среди); за взаимното уважение между музикантите на Балканите.

И още една интересна тема - за приключилото съвсем скоро турне на Оркестъра за народна музика в Черна гора. Тук историята е любопитна, защото поканата идва от директора на един фестивал за джаз и класическа музика. Той обаче толкова харесва нашия оркестър (чува ги на концерт в София), че заради тях сменя формата на своя фестивал. Залата за концерта на Оркестъра за народна музика в Черна гора е препълнена, надяваме се така да бъде и днес в голямата зала „България“ в 19.30.

Оркестърът за народна музика на БНР очаква повече от 150 деца на концерта в петъкНе са толкова чести изявите на такъв тип състави в тази зала, но за този сезон имат „три квоти“ (както ще чуете в интервюто) и са се постарали да подготвят специални концерти. Убедете се сами! Защото ще можете да чуете най-красивото от фолклора на четири държави в специални аранжименти, с гости-солисти и прекрасните наши си музиканти от Оркестъра за народна музика!

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!