Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разследването по снощния терористичен акт в Париж усилено продължава

Снимка: БТА

По булевард "Шанз-Елизе" тази сутрин вече няма никакви следи от снощното нападение, но разследването на атентата продължава усилено. По-късно, преди обед, предстои ново изявление на прокурора на Париж Франсоа Мулен с последните данни за хода на разследването. Очаква се да започне и извънредното заседание на Съвета по отбрана в Елисейския дворец, свикано от президента Франсоа Оланд.

За атентатора вече се знае, че той е бил следен отдавна от полицията, с полицейско досие и със съмнение за радикализация, осъждан е на 15 години затвор за нападение над полицаи. Усилено се издирват и негови евентуални съучастници. 

50 полицаи ще пазят избирателите в неделя на първия тур на президентските избори. 

Новината за атентата сложи брутален край и обърка последния ден на предизборната кампания. По време на последното си телевизионно интервю кандидатът за президент, либералът Еманюел Макрон, каза: Първата задача на един президент е да защитава, но не трябва да се поддаваме на страха и на разделението пред заплахата, която според кандидата, ще бъде част от ежедневието ни през следващите години. 

Крайната националистка Марин Льо Пен заяви, че не е направено всичко за защита на французите: Стига вече малодушие и наивност, заяви тя. 

За консерватора Франсоа Фион, борбата с ислямския тоталитаризъм трябва да бъде абсолютен приоритет и да мине през световна мобилизация и безмилостна борба с носителите на тази пропаганда. Кандидатът пръв отмени ангажиментите си за днес и предложи кампанията да бъде прекъсната, последван от Льо Пен и Макрон. 

Останалите кандидати ще продължат ангажиментите си до края на деня. 

Репортажа на Юлия Талева можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна