Нова провокация на Турция засилва напрежението в района на Кипър

Снимка: архив

От днес до 30 юни турският изследователски кораб "Барбарос Хайредин паша" ще извършва сеизмологични проучвания в териториални води на Кипър на източното крайбрежие.

Турският кораб се очаква днес да навлезе в района на Фамагуста, в морската зона, определена от координатите на издадения от Анкара навигационен телекс. Тя не включва действащите в момента проучвателни блокове за газ от кипърската изключителна икономическа зона, но засяга части, предвидени от правителството на Кипър за следващия кръг сеизмични проучвания. Очевидно задачата на "Барбарос Хайредин паша" е с политически, а не технически характер, се коментира в Кипър.

През 2014 г. проучвания на същия кораб в района на изключителната икономическа зона на юг от острова, където се провеждаха газови сондажи, станаха причина за прекъсване на преговорите за обединяване на страната.

В декларация Министерството на външните работи в Никозия заяви, че запазва правото си да действа по начин, който счете за необходим, в съответствие с международното право, в случай, че се извършат обявените от Турция сеизмични проучвания в териториалните води, континенталния шелф и изключителната икономическа зона на Кипър, тъй като това ще е явно нарушение на суверенните му права.

С поредица от изявления през последния месец Анкара предупреди, че няма да позволи на Кипър да продължи едностранно газовите си сондажи, подчертавайки, че природните ресурси са собственост и на кипърските турци. Според постигнатите досега договорености разработването и експлоатацията на офшорните газови находища ще е в компетенциите на бъдещото федерално правителство.

В същото време Турция обяви и провеждането на военни учения край северните брегове на окупираните територии, в района на Кирения.

Новото предизвикателство на Турция идва часове след като вчера вечерта бяха възобновени преговорите между двамата кипърски лидери. С подобни провокации не може да се говори за мерки за изграждане на доверието между двете общности, коментира след срещата президентът на Кипър Никос Анастасиадис.

Още от категорията

Ким Чен-ун е наредил производството на още ракетни двигателни системи с твърдо гориво

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е наредил производството на още ракетни двигателни системи с твърдо гориво и ракетни бойни глави, съобщи Ройтерс, като се позова на официалната медия на страната. Посещението на Ким Чен-ун в институт по химически материали става, след като американският държавен секретар Рекс Тилърсън приветства сдържаността на..

публикувано на 23.08.17 в 09:25

Очаква се контактната група по кризата в Украйна да обяви спиране на огъня в страната

Контактната група за уреждане на кризата в Украйна се очаква да обяви днес прекратяване на огъня в страната преди началото на учебната година. В телефонен разговор снощи предложението е било подкрепено категорично от лидерите на страните от Нормандската четворка – Русия, Украйна, Франция и Германия, съобщи пресслужбата на Кремъл. Владимир..

обновено на 23.08.17 в 08:54

Нинова иска съдът да огласи политиците, получавали пари от КТБ

Председателят на БСП Корнелия Нинова възнамерява да внесе днес писмо в Специализирания съд, с което да поиска да бъде оповестен списъкът на политиците, получавали пари от КТБ. Нинова съобщи за намерението си вчера. Нинова каза още, че до края на месеца ще се срещне с професионалните гилдии във връзка с подготвения от левицата проект на..

публикувано на 23.08.17 в 08:07

МС разглежда годишния доклад за националната сигурност през 2016 година

Министерският съвет (МС) разглежда днес годишния доклад за състоянието на националната сигурност през 2016 година. Очаква се да бъде одобрен и докладът за изпълнението на Закона за експертния контрол върху продуктите, свързани с отбраната и върху изделията и технологиите с двойна употреба. Министрите ще обсъдят и решение за определяне на..

публикувано на 23.08.17 в 08:03

Тръмп: Ако трябва, ще затворим правителството, но ще построим стената на границата с Мексико

Ако трябва, ще затворим правителството, но ще построим стената на границата с Мексико , заяви американския президент Доналд Тръмп на митинг в конгресния център във Финикс, предаде Ройтерс. По проблема със Северна Корея Тръмп вижда положителен обрат. За севернокорейския лидер Ким Чен Ун , президентът каза, че отчита факта, че той започва да..

публикувано на 23.08.17 в 07:23

Тилърсън видя признаци за скорошен диалог със Северна Корея

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън призна, че Северна Корея е " проявила сдържаност" след допълнителните санкции, които ѝ бяха наложени от Съвета за сигурност на ООН след тестовете ѝ с балистични ракети през миналия месец, съобщава Франс прес. Заслужава си да отбележим, че не видяхме нови ракетни изпитания и провокативни действия от страна на..

публикувано на 22.08.17 в 22:01

Нинова пита Специализирания съд кои са политиците, получавали пари от КТБ

Председателят на БСП Корнелия Нинова внася утре в Специализирания съд писмо, с което ще поиска да бъде огласен списъкът на политиците, които са получавали пари от КТБ: Иван Гешев обяви, че има политици, които са взимали пари. Ние поискахме официално към прокуратурата: „Дайте тоя списък с политиците! Огласете го! Искаме публичност,..

публикувано на 22.08.17 в 17:37