Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искам, 22 април: Керуак

БНР Новини
Джак Керуак и неговият роман

Великото преселение около Великденските празници ни дойде в повече. Освен, че не умее да празнува – тема, която също ще засегнем някой ден, българинът не умее и да… пътува. Пълзящ мравуняк от целия спектър возила – от луксозни лимузини до невероятни трошки, по разпадаща се „магистрала“, не е път. Пътят е алтернативата на всичко това: с автомобил, но по друг път или в друго време; с велосипед, извън вонливия поток; на стоп, макар че легендарните времена на вдигнатия палец останаха някъде в безвремието на зрелия социализъм… През 2017 се навършват 60 години от публикуването на една от великите книги посветена на пътя. Пътят като призив за нов живот. Отправя го някой си Джак, а заглавието на опуса му е „По пътя“. Думата на деня е Керуак.
Гост в студиото е Марина Великова – изключителна музикантка, посветила се на етномузиката, поводът – предстоящият концерт на група „ОМ“.
Гонките за земя в Америка, които са в основата на сюжета на филма „Далече, далече“ с Том Круз и Никол Кидман, и Денят на земята са сред събитията в Бележки върху календара. Отбелязваме рожденици като Имануел Кант, Владимир Набоков, Ленин, Исей Мияке, а също смъртта на Мигел де Сервантес.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени