Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Драганов: Ситуацията с българския туризъм не е лоша

Снимка: БГНЕС
Ситуацията с българския туризъм не е толкова лоша и затова не трябва да се генерализира, така Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма коментира медийните публикации, че хората бягат от нашето Черноморие заради лоша храна.

Няма някаква разлика от това, което е било миналата година. То хич не е лошо, независимо от това изявление, което се прави. Тъй като миналата година само чуждестранните посетители в страната са над 10 милиона и половина. И при това ние нямаме никакво оплакване от чуждестранни туроператори, които да са върнали туристи или тази година да са отказали да имат туристи, или пък някой да е побягнал от България заради лоша храна, или пък да има публикации в чуждестранна преса, говоря за пресата в Европа, в Русия. Така че този шлагер ние го слушаме много дълги години – колко лошо е в България, колко хубаво е в чужбина, но трябва да кажем, че като прескочим в съседна Гърция и влезем в първия ресторант, ни посреща българин, с български сервитьор, с български наемател, меню на български и там е много хубаво, пък в България, видите ли, било лошо.

Той все пак посъветва хората да внимават, защото винаги има недобросъвестни търговци:

Хората трябва да внимават, и дума да не става. Трябва да се стремим към по-високо качество, това е постоянна задача, но и не трябва да се генерализират нещата, че хората в България се хранят лошо и камо ли туристите да са побегнали, при положение че за юни и юли места няма.

При нас проблемът повече е голямата преса, която имаме, как да обслужим толкова милиони туристи, които очакваме в летния сезон. От почти всички дестинации навсякъде имаме завишаване на исканията на нови и нови резервации, особено във върха на сезона. И там, разбира се, могат да се промъкнат, както се промъкват, всякакви недобросъвестни търговци, но където има нещо, първо браншът реагира.

Румен Драганов коментира, че основният проблем в туристическия бранш е ниското заплащане, но отбеляза, че летният сезон ще бъде много силен:

Много силен летен сезон ще имаме. Значи, когато казвам 10 милиона и половина миналата година, тази година общо за годината ще влязат над 11 милиона и половина чуждестранни посетители. Т.е. ще имаме с милион и сто хиляди повече посещения.

Интервюто на Светослава Кузманова с Румен Драганов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна