Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнян Герджиков: Освобождаването на областни управители не е нещо ново

| обновено на 21.04.17 в 15:14


Премиерът Огнян Герджиков отрече да е бил подлаган на натиск за уволнения или назначения. Пред Народното събрание той заяви, че преди изборите не е разговарял нито веднъж с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, докато след вота е имал няколко разговора с него. С лидера на БСП Корнелия Нинова Герджиков заяви ,че изобщо не е говорил.

Премиерът се надява кадровите промени от служебния кабинет да бъдат оценени позитивно от новото правителство.

На депутатски въпрос Герджиков отговори, че вече са изпратени уведомителни писма до политическите партии, които не влязоха в парламента, да освободят сградите на техните централи. 

От своя страна Председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов обвини служебния кабинет, че е обслужвал интересите на БСП. Цветанов заяви, че бъдещото правителство ще направи ревизия на извършените назначения.


22 областни управители бяха сменени с решение на правителството. С моя заповед бяха освободени от тях и 27 от зам.-областните управители и бяха назначени нови. Това не е нещо ново. Служебният кабинет на Стефан Софиянски освободи всички, Близнашки освободи 17. Това е нещо, което в нашата практика съществува. Това заяви от парламентарната трибуна служебният премиер Огнян Герджиков.

Той пристигна в парламента, извикан по спешност. На влизане той каза, че е прекъснал посещението си в Кърджали и е работил цяла нощ със служебните министри и екипа си, за да представи изисканата от депутатите справка за уволнения във властта, която ще представи от парламентарната трибуна.

И по-малко от 24 часа, преди сегашния час, получих тази покана за парламента. Няма да казвам какво и колко ми е коствало на мен и на моя екип, за да подготвим това, след като далеч не всички министерства бяха готови. Трябваше тази нощ да свършим тази работа.

Герджиков каза, че не знае какво налага тази извънредност:

Казаха ми: така и така... Даже казаха в 9.00 часа, аз помолих, ако може да е малко по-късно, и те направиха този жест.

Той каза, че исканата информация за уволненията и назначенията е систематизирана:

Имам го тук, в тази папка. Аз имам всичко по министерства - какво е, що е, така че - ще го чуете.

Като втора точка по предложение на ГЕРБ депутатите ще изслушат премиера Огнян Герджиков за извършени кадрови промени в рамките на управлението на служебното правителство.