Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата протестира пред съда поскъпването на природния газ от 1-ви април

| обновено на 21.04.17 в 15:07
Снимка: Архив

Върховната административна прокуратура протестира пред Административен съд София-град решението на Комисията за енергийно и водно регулиране, с което от първи април цената на природния газ беше повишена с почти 30 процента. 

Преди седмица държавното обвинение атакува в съда и по-високите цени на водата.

С мотива, че решението на КЕВР не е взето при условията, задължителни за действията на независим регулатор – прозрачност, безпристрастност, професионализъм, почтеност и последователност, Върховната административна прокуратурата иска от съда да го отмени като незаконосъбразно. От държавното обвинение твърдят, че по-високата цена е утвърдена, безкритично и без анализ на изрично поисканата от Комисията информация за това как "Булгаргаз" формира претендираната цена.  
Решението противоречи на целта на закона, тъй като на практика с него се потвърждава, със съвсем минимални корекции и при допуснатите нарушения, искането на обществения доставчик, пише в в мотивите на прокуратурата. От там припомнят, че на съд вече беше пратена по-високата цена на водата и че продължава проверката на решението на КЕВР и за цената на топлинната енергия.

Протестът идва ден след като Сашо Дончев, шеф на крайния снабдител на природен газ – "Овергаз" – и главният прокурор Сотир Цацаров взаимно се обвиниха в оказване на натиск – Дончев, че бил заплашван заради свързвани с него медии, а Цацаров, че бизнесменът искал от него за смачка проверка с предмет – дейността на независим регулатор по повод доставка и продажба на природен газ.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!