Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Плевнелиев притеснен от грешките, допуснати от Румен Радев през последните месеци



Президентът от 2012 до 2017 г. Росен Плевнелиев критикува част от работата на наследника си Румен Радев и назначения от него служебен кабинет. Той каза, че подкрепя Радев, защото иска институцията да успее, но е притеснен от грешките, допуснати от Президентството последните месеци:

Най-голяма от грешките, които видях, е идеята за ограничаване изборни права на българските граждани. Това безспорно ще създаде един голям проблем на българският президент и може да прерасне и в стратегическа грешка, от която аз се надявам той да се предпази.

Служебният кабинет се е справил със задачата да организира избори, каза Плевнелиев, но посочи и грешките в работата:

Случилото се в Министерството на регионалното развитие за мен е скандал от мащаба на "Батко и Братко". Част от чистките в министерствата бяха абсолютно ненужни, на областни управители.
Президентът Радев остави у нас усещането, че имаше постоянен и прекомерен натиск от страна на президентската институция към служебното правителство.


Плевнелиев се надява, че новото правителство ще изпълни целия си мандат: Надявам се да има ясна коалиционна формула, която да бъде обяснена на народа.
Като оценка за Бойко Борисов Росен Плевнелиев заяви: Той има в момента заряд на доверие, но той трябва да носи една отговорност, която дори и досега не му се налагаше да носи. Ще му бъде много по-тежко. В света става изключително турбулентно и трудно. На Балканите също.




Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени