Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът нарече укриването на информация за водата в Хасково проява на "синдрома Чернобил"

От следващата седмица започват консултациите с парламентарно представените партии и коалиции

Снимка: БТА

Президентът Румен Радев критикува укриването на информация за радиоактивната вода в Хасково и нарече това "синдрома Чернобил".

Служебното правителство е действало адекватно за кризата с водата в Хасково, каза президентът: 
Правят се всички възможни усилия да се ограничи това въздействие, да се намерят технически решения. Информация, крита от хората. За мен това е повторение на "синдрома Чернобил". Длъжностни лица и отговорни институции са изложили на потенциален риск здравето на хората. Това е недопустимо.
Според държавния глава оградата на българо-турската граница ще бъде завършена в срок, но предстои проверка на плащанията към фирмите-изпълнители. Изпълнението на оградата по българо-турската граница се е заплащало на двойни цени: 
Има и редица смущаващи факти. Един от тях е, че договорите са сключвани за двуредова ограда, плащането е за двуредова ограда, а оградата е едноредна. Аз ще държа да бъде изяснена истината, уточни държавният глава.

Президентът Румен Радев обяви, че от следващата седмица започват консултациите с парламентарно представените партии и коалиции. Той уточни, че в понеделник ще разговаря с Обединените патриоти, ДПС и "Воля":
Във вторник са с останалите две и последната консултация ще бъде с парламентарната група на партия ГЕРБ и тогава ще уточним точното време на връчване на мандат.
По-рано заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов съобщи, че коалиционното споразумение между ГЕРБ и "Обединени патриоти" ще бъде подписано в началото на следващата седмица. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени