Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френските власти прилагат извънредни мерки за сигурност след атаката в Париж

| обновено на 21.04.17 в 17:05
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френските власти обявиха извънредни мерки за охрана на президентските избори в неделя, след като снощи нападател застреля полицай в Париж. Полицията продължава разпитите на трима души, свързани с нападателя, който също загина при атаката.

50 хиляди полицаи и 7 хиляди военни ще охраняват Франция на първия тур на президентските избори в неделя, съобщи френският премиер Бернар Казньов след заседанието на Съвета за отбрана във връзка с атентата на "Шанз Елизе".

Правителството е напълно мобилизирано. Нищо не може да попречи на този демократичен момент, фундаментален за нашата страна. В навечерието на това значимо събитие призовавам отговорността и достойнството на всеки един да не се предава пред страха, сплашването или манипулацията, които враговете на републиката се опитват да предизвикат
, каза Казньов.

Премиерът упрекна двама кандидати за президент – крайната националистка Марин льо Пен и консерватора Франсоа Фийон, че сеят разделения с изказванията си след атентата.

Марин льо Пен за пореден път заяви намерението си да затвори френските граници и да експулсира чужденците с полицейско досие.

Официално ще поискам възстановяването на нашите ефективни граници преди Шенген, както и незабавното административно и наказателно третиране на случаите, свързани с "Ислямска държава". С други думи - на всички лица, които са на френска територия и са известни с придържане към вражески идеологии, каза Льо Пен.

Франсоа Фийон, който пръв прекъсна кампанията си след атентата, обеща да задържи извънредното положение и граничния контрол, както и да действа за световен отпор на ислямския тоталитаризъм.

Някои хора все още не са осъзнали обхвата на злото, което ни заплашва и с което аз планирам да се боря с желязна воля. Ще направя своя борбата за свободата и сигурността на френския народ. Тя трябва да бъде приоритет за следващия президент и ще изисква неизчерпаема решителност и железни нерви,
подчерта Фийон.
Либералът Еманюел Макрон призова французите да не се поддават на страха, но и разкритикува слабостите на разузнаването.

Днес реших да отменя две обществени събирания като жест да не мобилизирам прекалено много силите ни за сигурност. Но също така не исках да прекъсвам президентската кампания, защото демокрацията е по-силна, както и особено изборът, който трябва да направите в неделя. Той трябва да бъде за бъдещето. Не се поддавайте на страха, разделението и сплашването. Нашето поколение трябва да приеме това предизвикателство, смята Макрон.

Трудно е да се предвиди влиянието на терористичния акт върху избора на французите в неделя, коментират социолози в последния ден на предизборната кампания.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени