Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драгоман – Байк и рън за Чепън

БНР Новини
Снимка: Байк и рън за Чепън

Драгоман - това е ясно. Но какво е останалото? Драгоман е разположен в подножието на Чепън планина. Байк и рън са велосипедистите и бегачите, които в движение ще отбележат Международния ден на Земята, 22 април. За първи път този ден се чества на 22 април 1970 година в САЩ и Канада. От 1990 е обявен за международен. Три години по-късно, през 1993, се включва и България с инициативи и празници, в почит към планетата Земя. Всяка община, селище, квартал у нас организира в годините различни прояви, препълва празничната си програма с изненади за малки и големи.
Драгоман си има Чепън планина. Има си и Драгоманско блато. В района се срещат 140 растителни вида, като водната лилия, Шахматовидната ведрица, Ниската теменуга, Урумовото лале. Има богато разнообразие от птици, като Голям и Малък воден бик, Орел рибар и Орел змияр, Соколът скитник, Ръждивата чапла, Бял и Чуерен щъркел и още, и още... Изкачите ли билото на планината, оттам се открива невероятна панорама.

В община Драгоман Международният фестивал „Байк и рън за Чепън” е ключов момент от програмата. Фестивалът се провежда вече за шести път и се превръща в празник на туризма, движението, на емоциите и, безспорно, на любовта ни към природното и културно наследство, съхранено в региона. Още от стари времена са останали легенди и предания за родолюбиви българи, съградили църкви и манастири. Били толкова много, казват, че образували духовна огърлица. Затова и до днес ще чуете местата наоколо да се наричат Драгоманската Мала Света гора. Не пропускайте да посетите Маломаловския манастир „Свети Николай”, манастира „Св. Архангел Михаил”… Където и да ви отведат пътеките в района, ви очакват вълнуващи и красиви гледки.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна