Евродепутатът Андрей Ковачев и д-р Милен Врабевски за правата на сънародниците ни на Балканите

БТА

Евродепутатът Андрей Ковачев за предаването "Хоризонт за вас" коментира, че във всички страни от Западните Балкани има български малцинства.

Трябва да бъде използван инструментът на европейската интеграция за това нашите хора и нашите сънародници да имат същите права и разбира се, задължения, както всички други в тези страни.

Исторически в Сърбия има признато българско национално малцинство, което, знаем, е в нашите Западни покрайнини – Цариброд и Босилеград. То, за съжаление, среща огромни трудности по преодоляване на инерцията от миналото, на наслагването, което е било по време на режима в Югославия, заяви още Ковачев, който изрази надежда да има повече посещения на държавни ръководители от България и Сърбия в Западните покрайнини, тъй като младите хора напускат региона.

В училищата в два албански града – Биглища и Корча града – има български паралелки, които са се самоорганизирали, уточни д-р Милен Врабевски – председател на фондация "Българска памет", която подпомага паралелките:

Аз се намесвам директно в това, в което вярвам. Вярвам, че за децата ни там, българските деца, имаt бъдеще и когато финансирам българска езикова паралелка, аз я финансирам така, че и албанските деца да се възползват от нея. Това посочих и на кмета на Биглища: "Правя това дарение за вашата езикова паралелка, но се надявам, че ще разберете жеста ми като благодарност към вас, че се грижите добре за българските деца".

Фондацията възнамерява да подпомогне и предизборната кампания в страната, допълни той:

Не виждам риск да се подкрепи кандидат, проевропейски, който със сигурност да запазва правата на хората, които се самоопределят като българи там. За мен е въпрос на чест.

Врабевски изтъкна, че инвестициите в страните, където има български малцинства, дават възможност на младите хора да се развиват там и да работят заедно:

Нашият премиер Герджиков беше в Босилеград точно във времето на Босилеградския фестивал, който ние съфинансираме, редно e да подчертая. Освен че подпомагаме организацията на този фестивал финансово, ние водим деца от Украйна, Молдова, от Македония, а следващият Босилеградски фестивал ще бъде с участието и на албански българчета. По този начин ние допринасяме за този тип заедност, който води до икономически връзки. Майчиният език – като основа за градеж на мостове.

Интервютата на Снежана Иванова и Лъчезар Цветков с Милен Врабевски и с Андрей Ковачев можете да чуете от звуковия файл.
Още от категорията
Владимир Путин

Дмитрий Орлов: Очаквам поредният мандат на Путин да бъде ориентиран към вътрешната политика

76 процента подкрепа, 67 процента избирателна активност – това са числата, които бележат очакваната победа на Владимир Путин на президентските избори миналата неделя. Те се състояха на 18-ти март - дата, избрана неслучайно. На 18-ти март се навършиха четири години от анексирането на Крим, довело до смразяване на отношенията между Европа и Русия...

публикувано на 24.03.18 в 13:04

М. Минков: Разговорите на гръцкия външен министър Никос Кодзиас в Скопие - среща на жестовете

Като „среща на жестовете“ определи журналистът Мартин Минков вчерашните разговори на гръцкия външен министър Никос Кодзиас в Скопие. „Неговото посещение е първата визита на високопоставен гръцки политик в Македония от 12 години насам“, подчерта дългогодишният кореспондент на БНР в Скопие. „Важна среща – очаквана и два пъти отлагана...

публикувано на 24.03.18 в 12:33
Джеймс Пардю

Джеймс Пардю: Достойнството на САЩ и влиянието им на глобалната сцена ще бъдат възстановени

Един ден достойнството на Съединените щати и влиянието им на глобалната сцена ще бъдат възстановени, заяви бившият американски посланик в България Джеймс Пардю в специално интервю за БНР. „Никой не знае със сигурност, но Съединените щати имат отлична способност да се самокоригират. Всички страни правят грешки. А великите страни понякога..

публикувано на 24.03.18 в 12:18

Хогууд: Случаят "Скрипал" и реакцията на Лондон показаха нуждата от европейските съседи

Лидерите на Европейския съюз одобриха вчера на срещата си в Брюксел 21-месечния преходен период, който трябва да помогне на бизнеса да се приспособи след Брекзит. Така бе проправен пътя към следващата фаза на преговорите, включващи бъдещите търговски отношения. Още преди решението на европейските лидери списание „Спектейтър“ писа, че е..

публикувано на 24.03.18 в 11:58

Рой Карадаг: Прекратяването на преговорите за членство на Турция в ЕС би било логичната стъпка

Прекратяването на преговорите за членство на Турция в ЕС би била логичната стъпка, но Евросъюзът не може да постигне единодушие. Това е мнението на германския политолог Рой Карадаг от Университета в Бремен, който изследва отношенията между Европа и Турция. „Да не говорим, че никой все още не е отговорил на въпроса, какво точно би..

публикувано на 24.03.18 в 11:29

Кристоф Бендер: Споразумението за бежанците между ЕС и Турция работи, защото и двете страни имат изгода

Споразумението за бежанците между Анкара и Брюксел функционира, макар и не напълно, защото и двете страни имат изгода от него, коментира в „Събота 150“ Кристоф Бендер - заместник-председател на Европейската инициатива за стабилност, който участва в представянето на доклада „Дискретния чар на лицемерието“ в София и специализира в..

публикувано на 24.03.18 в 11:07

Януш Бугайски: Отговорът за случая „Скрипал“ трябва да дойде от НАТО, защото ЕС се оказа слаб, уплашен от Русия

Отговорът на покушението срещу руския шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му в Солзбъри трябва да дойде от НАТО, защото Европейският съюз се показа слаб, разделен и уплашен от Русия, смята анализаторът Януш Бугайски от Центъра за анализ на европейската политика, базиран във Вашингтон. „Евросъюзът е толкова зает с вътрешните си проблеми, че не..

публикувано на 24.03.18 в 11:00