Евродепутатът Андрей Ковачев и д-р Милен Врабевски за правата на сънародниците ни на Балканите

БТА

Евродепутатът Андрей Ковачев за предаването "Хоризонт за вас" коментира, че във всички страни от Западните Балкани има български малцинства.

Трябва да бъде използван инструментът на европейската интеграция за това нашите хора и нашите сънародници да имат същите права и разбира се, задължения, както всички други в тези страни.

Исторически в Сърбия има признато българско национално малцинство, което, знаем, е в нашите Западни покрайнини – Цариброд и Босилеград. То, за съжаление, среща огромни трудности по преодоляване на инерцията от миналото, на наслагването, което е било по време на режима в Югославия, заяви още Ковачев, който изрази надежда да има повече посещения на държавни ръководители от България и Сърбия в Западните покрайнини, тъй като младите хора напускат региона.

В училищата в два албански града – Биглища и Корча града – има български паралелки, които са се самоорганизирали, уточни д-р Милен Врабевски – председател на фондация "Българска памет", която подпомага паралелките:

Аз се намесвам директно в това, в което вярвам. Вярвам, че за децата ни там, българските деца, имаt бъдеще и когато финансирам българска езикова паралелка, аз я финансирам така, че и албанските деца да се възползват от нея. Това посочих и на кмета на Биглища: "Правя това дарение за вашата езикова паралелка, но се надявам, че ще разберете жеста ми като благодарност към вас, че се грижите добре за българските деца".

Фондацията възнамерява да подпомогне и предизборната кампания в страната, допълни той:

Не виждам риск да се подкрепи кандидат, проевропейски, който със сигурност да запазва правата на хората, които се самоопределят като българи там. За мен е въпрос на чест.

Врабевски изтъкна, че инвестициите в страните, където има български малцинства, дават възможност на младите хора да се развиват там и да работят заедно:

Нашият премиер Герджиков беше в Босилеград точно във времето на Босилеградския фестивал, който ние съфинансираме, редно e да подчертая. Освен че подпомагаме организацията на този фестивал финансово, ние водим деца от Украйна, Молдова, от Македония, а следващият Босилеградски фестивал ще бъде с участието и на албански българчета. По този начин ние допринасяме за този тип заедност, който води до икономически връзки. Майчиният език – като основа за градеж на мостове.

Интервютата на Снежана Иванова и Лъчезар Цветков с Милен Врабевски и с Андрей Ковачев можете да чуете от звуковия файл.
Още от категорията

Светослав Малинов: Негативите от Брекзит се стоварват най-вече върху гражданите

Сред най-обсъжданите международни теми от последните месеци е излизането на Великобритания от ЕС. Преговорите вървят на много нива, някак бавно и дори мъчително. За повече яснота и за една интересна идея, свързана с Брекзит и програмата Еразъм , Лили Големинова разговаря с един от българските евродепутати, който иначе е доцент по история на..

публикувано на 20.10.17 в 15:49
Тереза Мей и Доналд Туск

ЕС започва подготовка за втората фаза от преговорите за Брекзит

Лидерите на 27-те страни членки, които ще останат в Европейския съюз след напускането на Великобритания, взеха решение на срещата на върха в Брюксел да започнат подготовка за втората фаза от преговорите за Брекзит. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви: Днес Съветът се съгласи да започне вътрешни подготвителни дискусии..

публикувано на 20.10.17 в 15:35
Бисер Петков

Бисер Петков: Тепърва ще се обсъждат предложенията за промени в размера на болничните

Социалният министър Бисер Петков заяви в кулоарите на парламента, че тепърва Надзорният съвет на Националния осигурителен институт и тристранният съвет ще обсъждат предложенията за промени в размера на болничните в бюджета за 2018 година: Това е една мярка, която е насочена към ограничаване неправомерното ползване на болнични. Поне така е..

публикувано на 20.10.17 в 15:23

Родителите с доход между 400 и 500 лева също ще получават детски добавки

Хората с доход между 400 и 500 лева също ще получават детски добавки. Те обаче няма да бъдат в пълен размер, а ще са 80 процента от него, обяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков . Той уточни какво се предвижда през 2018 г: Увеличаване на техния размер за семействата, при които дохода на лице от семейството е до 400..

публикувано на 20.10.17 в 15:16

Проф. Вихрен Бузов: Без споразумението с Турция съоръжението по границата едва ли ще бъде функционално

Проф. Вихрен Бузов – специалист по национална сигурност, преподавател във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" коментира в предаването "Хоризонт за вас" изграждането на съоръжение по българско-турската граница, тема, която предизвика спорове в парламента: Това съоръжение е по-скоро за наше успокоение. Без споразумението с Турция то..

публикувано на 20.10.17 в 14:57

Кармен Калво: Испанското правителство ще проведе регионални избори в Каталуния през януари

Испанското правителство ще проведе регионални избори в Каталуния през януари. Това съобщи Кармен Калво от Социалистическата работническа партия пред Испанската национална телевизия, цитирана от Ройтерс. В събота под ръководството на премиера Мариано Рахой ще се проведе извънредно правителствено заседание. Ще бъде задействан процесът по замразяване на..

публикувано на 20.10.17 в 14:49
Бойко Борисов

Борисов: Ще участваме най-малко с 500 000 евро за попълване на доверителния фонд за Африка

България ще участва най-малко с 500 хиляди евро за попълване на доверителния фонд за Африка, отговори на въпрос на "Хоризонт" премиерът Бойко Борисов . Министър-председателят участва в заседанието на правителствените и държавни ръководители на ЕС в Брюксел. В четвъртък лидерите на Европейския съюз решиха фондът, който бе създаден за борба с..

публикувано на 20.10.17 в 14:16