Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца представят в Добрич кукления спектакъл "Да живеят приказките"

Снимка: Иванка Петрова


Кукленият театър в град Добрич представя премиерата на „Да живеят приказките“ с участието на детската школа за куклено актьорство в града. Началото на постановката е от 19 часа.

От 5 години с школата се занимава Румен Куртев - възпитаник на НАТФИЗ със специалност актьорско майсторство за куклен, който работи от 18 години като актьор в Държавния куклен театър „Дора Габе“ в Добрич. Първото представление на школата е по пиесата на Никола Русев „Как писар Тричко се ожени за царкиня Скита с китка накитена“ и с него децата печелят всички възможни награди на международния театрален фестивална любителските театри в Каварна.

За „Да живеят приказките“. За нея Румен Куртев споделя, че има много роли, които се играят с удоволствие и всяко дете си има своите 5 минути звездна слава.

Няма главни роли. Всяка една от тези роли е главна и, както обичаше да казва покойният Георги Русев: "Няма малки и големи роли. Има можещи и неможещи".

Най-взискателната, непринудена в реакциите си и критична е детската публика, казва Куртев:

Там няма лъжа, няма измама! Там има едно човешко откровение! На нашите спектакли виждаме детските очички. Не им ли харесаме, обръщат се най-откровено и започват да си говорят. Даже накрая може да кажат: "Ама то това не ми хареса".

В школата се обучават 15 деца от първи до 11 клас. По думите на Румен Куртев неговата основна задача е да ги научи да бъдат един ансамбъл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени