Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Регионалният клуб "Традиция" от с. Баня взе наградата за краеведска дейност "Любородие"

2
Дружество Традиция

По повод годишнината от Априлското въстание община Панагюрище връчи за седми пореден път общинската награда за краеведска дейност "Любородие". Тазгодишният носител е регионален клуб "Традиция" от село Баня - инициатор и организатор на възстановката "Заклятието на Оборищенци", в която ежегодно участват 130 представители на клуб "Традиция" от страната.

За председателят на регионалния клуб "Традиция" в с. Баня Ангел Вранчев наградата е признание. От 10 години клубът пази и съхранява духът на Априлци:

Постоянно се занимаваме с издирване на документи, факти, снимков материал, тъй като за Априлското въстание не много се знае. Например официалната история не се знае, че Захари Стоянов се запознава с Георги Бенковски именно в Поп Груювата къща. Когато той идва в Панагюрския регион, той не отива в Панагюрище, а отива директно в Поп Груювата къща, знаейки паролата. Там за първи път се запознава с Бенковски и всъщност оттам започва "Записките по въстанието". Едни от важните решения, които са взимани, са взимани в Коклювата воденица. Това също не се знае.

След ден в село Баня ще бъде изпълнена историческата възстановка на първото Велико Народно събрание, което постави основите на българската държавност. Възстановката е в памет на заклинателят на Оборищенци - поп Грую Бански. Ролята на попът-бунтар изпълнява самият Ангел Вранчев, за когото местните хора казват, че от години е влязал в кожата на свещеника-революционер.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна