Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жером Сент-Мари: Президентският вот във Франция ще бъде избор на обществен модел

В края на кампанията хората се страхуват и тези страхове могат да ги накарат да гласуват масово, смята френският политолог

Жером Сент-Мари
Снимка: личен архив

Утре е първият тур на президентските избори във Франция, които наблюдателите определят като най-непредвидимите от десетилетия. Четирима от от общо 11 кандидати са с реални шансове да достигнат до балотажа на 7 май. Фаворити остават лидерът на Националния фронт Марин льо Пен и центристът Еманюел Макрон. През последната седмица обаче подкрепата за крайно левия Жан-Люк Меланшон се увеличи двойно, а кандидатът на консерваторите Франсоа Фийон съхранява добри позиции въпреки разследването срещу него за финансови злоупотреби. 

В коментар  на динамиката на електоралните нагласи във Франция за предаването "Събота 150" френският политически анализатор Жером Сент-Мари очерта пробивът на Меланшон като основна тенденция на финалната права на предизборната кампания. Политологът обаче отбеляза, че Льо Пен и Макрон все пак остават фаворити за балотажа:
Главният феномен през последните седмици е пробивът на един кандидат от левицата, който беше подкрепен от Комунистическата партия, но отиде отвъд пределите на електората й. Става дума за Жан-Люк Меланшон. За няколко седмици подкрепата за него нарасна от 10 на 20%. Г-н Фийон винаги се е движил между 18 и 21%. Всъщност тези двама кандидати, Франсоа Фийон и Жан-Люк Меланшон, сякаш бяха в позиция да се класират за балотажа допреди няколко дни. Днес изглежда, че все пак Марин льо Пен, подкрепата за която значително спадна, но после пак тръгна нагоре и най-вече Еманюел Макрон ще отидат на втори тур.

Двамата кандидати с най-големи шансове за балотаж, г-жа Льо Пен и г-н Макрон, не са десни и леви в класическия смисъл, отбеляза още анализаторът, като обясни:
Имаме кандидат на крайната десница, който отказва да се позиционира вляво или вдясно. Имаме и г-н Макрон, който привлече хора и от левицата, и от десницата, за да предложи някакъв вид нов центризъм, прекалено реформаторски и проевропейски. Накратко, изправени сме пред съвсем нов политически избор.

Главният залог на тези президентски избори е мястото на Франция в Европа, подчерта още Сент-Мари, като добави: Французите разбраха това. Тези избори са избор на обществен модел. Искаме ли да запазим френската социална система такава, каквато е или пък е по-модерно и по-ефикасно да преминем към една по-либерална система.

Политологът очаква висока избирателната активност на вота заради опасенията на избирателите от някои от елементите в програмите на кандидатите:

Мисля, че избирателната активност най-малкото ще бъде равна на тази от 2012г., т.е. 80%. Кампанията заинтригува хората. В края на кампанията хората се страхуват. Страхуват се от програмата на г-н Меланшон. Страхуват се от антиевропейската програма на Марин льо Пен. Страхуват се и от програмата за реформи на Еманюел Макрон или на Франсоа Фийон. Всички тези страхове могат да накарат французите да гласуват масово.

Сент-Мари не смята, че престрелката в четвъртък вечерта на Жанз-Елизе няма да повлияе особено на вота: За съжаление французите свикнаха с такива атаки, отбеляза анализаторът.

Цялото интервю слушайте от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна