Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Докъде може да доведе политическата криза в Албания

 
Избори без участието на най-голямата опозиционна партия са насрочени през юни в Албания. Така лидерът на Демократическата партия Люлзим Баша изрази своя протест срещу решението на властите в Тирана, настоявайки правителството на настоящия премиер Еди Рама да подаде оставка и да се даде път на съставянето на експертен кабинет, който да организира свободни и честни избори. Без резултат остават и усилията на опозицията, която от 18 февруари протестира в палатков лагер в центъра на албанската столица. Премиерът Еди Рама бе категоричен, че изборите на 18 юни ще се проведат, независимо дали в тях участват опозиционните партии. 

 В интервю за предаването "Събота 150" албанският политолог  д-р Ариан Васяри очерта параметрите на политическата криза в страната така:
Опозицията сега няма никакво намерение да се върне в парламента. Тя вярва, че това мнозинство не е способно да организира свободни и честни избори. От друга страна, правителството настоява, че искането за служебен кабинет не е реално, защото той няма да разполага с достатъчно време и правомощия, за да осигури приемлива законова и политическа ситуация.
премиерът на Албания Еди Рама
Анализаторът не намира индикации за външна намеса в създалата се ситуация. Според него тя е причинена изцяло от липсата на политическа култура и на доверие между партии и институции и от проблемите в съдебната реформа. Изход от политическата ситуация Васяри вижда в законови промени:

Има решение, което би удовлетворило исканията и на двете страни, но трябва да подчертая, че то е противоконституционно. Управляващи и опозиция ще отидат към 18 юни със следните цели - мнозинството към прекратяване на конституционния си мандат, след което вече ще може да се говори за служебно правителство, което от друга страна пък е искането на опозицията. Така двете страни не губят нищо. Но, за да се стигне до тази цел, е необходимо страните спешно да направят законови интервенции в избирателния кодекс във връзка с изборните периоди. В Албания избирателния кодекс предвижда два такива - от 15 септември до 30 ноември и от 15 март до 30 юни. При всички случаи кризата може да бъде решена с политическата воля на страните. 


Повече по темата чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени