Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна гласуването за президент в отвъдморските територии на Франция

Снимка: БГНЕС

Днес започна гласуването на първия тур на изборите за президент на Франция за избирателите в отвъдморските територии на страната и за френските емигранти в Северна и Южна Америка. Електоратът на западното полукълбо наброява близо 880 000 души. На континентална Франция днес е ден за размисъл.

Сред кандидатите с най-висок шанс за победа според социологическите проучвания е кандидатът на центристката партия "Напред" Еманюел Макрон. Той е се зарича, че ще хвърли мост върху разделението между левицата и десницата и иска и да увеличи разходите за отбрана до две на сто от брутния вътрешен продукт.

Предизборната платформа на кандидата на крайнодесния "Национален фронт" Марин льо Пен включва оттегляне от еврозоната и шенгенското пространство и референдум за напускане на Евросъюза, ако за шест месеца не бъде предоговорен статутът на Франция в него.

Кандидатът на дясната партия "Републиканците" Франсоа Фийон планира рязко съкращаване на държавните разходи и на държавни и общински служители и се обявява за затопляне на отношенията с Русия. Кампанията му пострада, след като сатиричен седмичник съобщи през януари, че неговата съпруга е получила стотици хиляди евро за работа, която не е извършвала.

Кандидатът на радикалното ляво движение "Непокорна Франция" Жан-Люк Меланшон се зарича да отхвърли правилата на Европейски съюз за ограничаване на бюджетния дефицит. Той обещава да свика референдум за излизане от Евросъюза, ако курса за икономии продължи и се обявява за премахване на горната парламентарна камара.

Резултати от първия тур утре се очакват не по-рано от 20:00 ч. местно време, тъй като дотогава ще останат отворени секциите в някои големи градове.

Над 50 000 полицаи и 7000 военни ще следят за спазването на реда и ще гарантират сигурността на вота.

Ако утре никой не получи абсолютно мнозинство, балотажът между двамата кандидати с най-високи резултати ще бъде на 7 май.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени