Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Манов: Битката на президентските избори във Франция всъщност е за класиране на втория тур

Снимка: личен архив


Независимо от събитията от четвъртък вечер, всички във Франция ясно осъзнават, че  днес е важен ден. Най-важният акт във френската демокрация е изборът за президент.

Това каза за предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт" председателят на Обществения съвет на българите зад граница Стефан Манов, който живее и работи във Франция.  Той изтъкна, че във Франция президентът е не само държавен глава, а и ръководител на изпълнителната власт. Парламентарните избори са месец след президентските  и затова вотът има ключово значение за следващите 5 години във  Франция.

Всички социологически проучвания посочват, че ако Марин Льо Пен отиде на  втори тур, тя ще бъде бита от който и да е друг, така че битката всъщност е за класиране на втория тур. В последните дни вече нищо не е сигурно.

Двамата фаворити в последните 2 месеца – Марин Льо Пен и Мануел Макрон „ерозираха“ в последните в своите прогнози, но Льо Пен – по-силно. В момента Макрон е даван на около23%, а Льо Пен – 21-22%, а веднага зад нея е Франсоа Фийон с около 20%. Фийон устоя около тази граница – 18-20% през последните два месеца, въпреки скандалите, свързани с назначаването на неговата съпруга и деца на фиктивна работа като парламентарни сътрудници. Не е изключено изненадата да дойде оттам и малката разлика между него и Льо Пен да бъде стопена поради мобилизация на десния електорат, именно защото беше този атентат в четвъртък. Фийон има един много твърд дискурс срещу ислямския тероризъм.

На един процентен пункт след  Фийон се нарежда Меланшон – кандидатът на комунистическата левица.

Манов определи  бившия министър на икономиката от правителството на Оланд – Мануел Макрон като „нетипичен играч“, който няма голяма партия зад себе си, но акумулира много известни имена и привърженици от различни части на политическия спектър.

Според сънародника ни, атмосферата в страната е относително спокойна и хората на се притеснявани в ежедневието си от извънредните мерки за сигурност


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени