Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турските депутати се събраха на първото си специално заседание след историческия референдум

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 97-ата годишнина от обявяването през 1920 г. на първия парламент на републиката, наречен Велико национално събрание на Турция, турските депутати се събраха на първото си специално заседание след историческия референдум, на който бяха одобрени конституционни промени, разширяващи значително правомощията на президента.

Премиерът Бинали Йълдъръм заяви, че на плебисцита народът е одобрил преминаването към нова система на управление, която по думите му ще разкрие нови възможности за просперитета на Турция. Йълдъръм посочи, че приоритет ще бъде борбата срещу Фетхуллахистката терористична организация, която е смятана за организатор на осуетения опит за преврат на 15 юли миналата година.

Лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу обвини управляващите в погазване на принципите на Ататюрк за парламентарната държава. Той критикува премиера и президента заради скандала с неподпечатаните бюлетини на референдума, както и позицията на Висшата избирателна комисия, която отхвърли искането на опозицията за касиране на резултатите.

По време на заседанието избухна скандал между Кълъчдароглу и Бинали Йълдъръм, когато премиерът се опита да пресече изказването на опозиционния лидер. Длъжни сте да ме изслушате. Аз съм длъжен да защитя народната воля, която бе гласувана на референдума, заяви Кълъчдароглу.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени