Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скок на бизнес доверието в Германия през април до близо шестгодишен връх

Бизнес доверието в Германия отбеляза ново изненадващо подобрение през април към близо шестгодишен връх, което предполага, че мениджърите на немските компании са по-позитивно настроени относно текущото състояние на водещата европейска икономика, показват резултати от последно проучване на икономическия институт Ifo.

Индексът на института Ifo, базиран на месечно проучване сред около 7 хиляди компании и определящ нивото на бизнес климата в Германия, нарасна през април до 112,9 пункта от 112,4 пункта през март (възходяща ревизия от 112,3 пункта) при очаквания за по-слабо повишение до 112,5 пункта, достигайки най-високо ниво от юли 2011-а година, когато индексът беше на ниво от 113,0 пункта.

В същото време оценката на германските мениджъри относно настоящото състояние на техния бизнес бележи солидно подобрение, докато перспективите им за следващите шест месеца изглежда не чак толкова оптимистични, колкото преди месец.

Индексът, измерващ текущите бизнес условия в Германия, скочи през април до 121,1 пункта от 119,3 през март и при очаквания за по-скромно повишение до 119,2 пункта, докато индексът на Ifo института за бъдещите бизнес очаквания през следващите шест месеца се влоши слабо от 105,7 пункта до 105,2 пункта при средна прогноза на финансовите пазари за подобрение до 105,9 пункта.

Трябва да се има предвид, че проучването на института Ifo беше проведено през първата половина на април, което означава, че не включва евентуалната позитивна реакция на германския бизнес на проведения в неделя първи тур на президентски избори във Франция, който беше спечелен от центриста Еманюел Макрон и очакваната негова убедителна победа спрямо крайнодесния лидер Марин льо Пен на балотажа след две седмици.

Икономиката на Германия нараства силно и аз смятам, че ще станем свидетели на едно действително добро първо тримесечие, отбеляза шефът на Ifo института Клеменс Фюст. Според него немската икономика не е повлияна от политическата несигурност в световен план, визирайки заплахата от нарастващ протекционизъм и серията важни избори в Европа, като към настоящия момент германският бизнес не се ангажира предварително и с въпросите около преговорите за Брекзит. Шефът на института Ifo също така отбеляза, че частичното отслабване на бизнес очакванията се дължи на индустриалния сектор, но това не води до съществени промени в общата икономическа настройка. В същото време настроението сред строителните компании достигна през април рекорден връх.

Според последни съвместни прогнози на водещи немски икономически институти, БВП на Германия се очаква да нарасне с 1,5% през тази и с 1,8% през 2018-а година. Солидното икономическо развитие и рекордно ниската безработица в страната от своя страна могат да повишат доверието към консервативната партия на канцлера Ангела Меркел преди парламентарните избори през септември.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени