Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Утре ще бъде представянето на книгата "Граница" на Капка Касабова

Историята на границата, където България, Гърция и Турция се сближават и разделят, представя новата книга на писателката Капка Касабова "Граница". Според британската преса творбата е шедьовър и литературно явление на европейския пазар, книга, която много вълнува и задава много въпроси. В предаването "Хоризонт до обед" Капка Касабова обясни как се е стигнало до идеята за книгата, която ще бъде представена утре:

Книгата започна с едно случайно пътуване до едно гранично селце в Странджа, където станах свидетел на едни нестинарски игри едно лято и започнах да чувам откъслечни истории от местни хора за техния живот на границата и това ми се стори изключително интересно и вълнуващо. И с така чисто писателски, разказвачески инстинкт и хъс аз се заех да направя едно, можем да го наречем, изследване, макар то да е разказваческо. Като за мен беше много важно да мина и от трите страни на границата.

Управителят на издателство "Жанет 45" Манол Пейков допълни: 

На мен ми се струва, че по-младото поколение ще има сериозни затруднения да разбере някои от епизодите в тази книга. Те са направо като излезли от приказка, не непременно красива приказка. Индоктринацията на комунизма, националистическите идеологии, които са толкова силно вградени в обществото, че ние не можем да се отървем от тях, не можем да се абстрахираме от тях, са много тежко наследство. В известен смисъл тази книга е урок по история, защото тя е пълна с човешки истории, истории, разказани от първа ръка и тези истории са много по-ценни и много по-истински от онази история, която ни преподават в училище.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени