Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звеното "Антикорупция" разследва членове на КЕВР за престъпление по служба

| обновено на 24.04.17 в 18:39

Звеното "Антикорупция" към Софийската градска прокуратура разследва членове на Комисията за енергийно и водно регулиране за престъпление по служба. Това съобщиха от държавното обвинение, без да посочват кои точно са проверяваните лица. 

Следователи от Следствения отдел на Софийската градска прокуратура са в сградата на Комисията за водно и енергийно регулиране. Там, със съдействието на ДАНС, те изземват документи във връзка с разследването.

Заместник главният прокурор Борислав Сарафов е уточнил, че става дума за членове от предишния състав на регулатора. 
Сарафов не изключи възможността разследването на прокуратурата срещу членове на Комисията за енергийно и водно регулиране да се разпростре и към настоящия състав на регулатора. Засега обаче проверката обхваща период от 2015 и 2011 година.
Става въпрос за сключени неизгодни договори и длъжностни престъпления от членове на комисията. Ние разследваме дейността на държавния орган - Комисия за енергийно и водно регулиране, а не на частни търговски дружества. По-скоро предмет на разследването и обект на разследването са държавните служители, които са членове на комисията. Финансово са накърнили националния интерес, че сключват неизгодни договори и пропускат да изпълнят задълженията си по служба.

Борислав Сарафов отрече проверката да има връзка със скандала около шефа на "Овергаз" Сашо Дончев и главния прокурор Сотир Цацаров:

Ние разследваме дейността на държавния орган - Комисията за енергийно и водно регулиране, а не на частни търговски дружества. Предмет и обект на разследването са държавните служители, които са членове на комисията.

Разследването е по сигнал от 16 януари, за който още тогава са били уведомени тогавашните председател на Народното събрание, министър-председател, министър на вътрешни работи и председател на ДАНС. От прокуратурата уточняват, че до този момент не знаят предприели ли са те досега някакви действия.

Не се уточнява срещу кои точно от бившите енергийните комисари се води досъдебното производство, което е обичайна практика при началото на подобни дела срещу колективни органи. То ще установява дали бивши членове на независимия регулатор са изпълнявали задълженията си за контрол по отношение на изпълнението на основни елементи от бизнес програмите на газоразпределителните дружества и дали действително направените инвестиции от тези дружества отговарят на заявените от тях и утвърдени от КЕВР, което пък има отношение и към цената на природния газ.
Именно това е една от линиите, по които работят следователи и прокурори – дали действията на предишния състав на комисията – около осъществено през март 2015 г. вливане на търговски дружества в "Софиягаз" – впоследствие "Овергаз мрежи" АД, не са довели до запазване на необосновано висока продажна цена на газа.

Втората линия е свързана с подадена на 20 януари 2011 г. от "Овергаз Инк" АД до тогава ДКЕВР жалба срещу "Булгартрансгаз" ЕАД за непредоставяне на достъп до газопреносната система и до находището в "Чирен". Тъй като тогавашният състав на регулатора не се е произнесъл в законния двумесечен срок, е било образувано дело за злоупотреба с господстващо положение пред Европейската комисия срещу БЕХ, от което – твърдят от прокуратурата,  могат да настъпят немаловажни вредни последици, изразяващи се както в налагане на финансови санкции, така и в разстройване на енергийната система на държавата.

Прокуратурата преценява и дали са извършени длъжностни престъпления при последното определяне на цените на газта, топлоенергията и водата за София, довело до значителен ценови скок за крайния потребител. Тази проверка вече се отнася до настоящия състав на Комисията за водно и енергийно регулиране.

От информацията от прокуратурата става ясно, че разследването е свързано с цената на газа и делото за злоупотреба с господстващо положение пред Европейската комисия срещу БЕХ. 

Горещи теми

Войната в Украйна