Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трудовите злополуки намаляват

Снимка: архив

88 смъртни случаи е имало през миналата година в резултат на трудови злополуки, 17 от които са станали на път към работа. Синдикалисти от КТ "Подкрепа" и представители на правителството почетоха паметта на жертвите на трудови злополуки пред паметника в парка зад музея "Земята и хората" в София. 28-и април се отбелязва като ден на жертвите от трудови злополуки.

В рискови сектори на икономиката се отчитат по-малко злополуки, отколкото в други, коментира Александър Загоров, конфедеративен секретар в "Подкрепа":

В образованието не сме очаквали ръст на злополуките, а го имаме. В здравеопазването - по същия начин. В държавната администрация има ръст на трудовите злополуки. 

Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов очерта усилията на работодателите:

Използваме ефективно програмите, средствата в тази насока. Традиционно провеждаме квалификационни мероприятия във всички области на страната.

В оперативна програма "Околна среда" са предвидени 80 милиона лева за проекти за безопасни условия на труд, припомни министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев:

У нас за последните десет години трудовите злополуки са намалели с над 1 300. Смъртните злополуки също намаляват почти на 50%. Това е тъжна статистика, която ни задължава да работим, да изведем превенцията за безопасността и здравето при работа на още по-високи нива.

В края на следващата година предприятията в страната ще бъдат категоризирани по степен на професионалния риск съобщи Румяна Михайлова, директор на Главната инспекция по труда.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна