Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искрен Пенчев: Да скъсаме с мантрата, че сме невзрачна страна, молеща инвеститорите

Ситуацията в навечерието на съставянето на нов редовен кабинет не е никак лоша. И фискът, и производството, заедно с безработицата бележат положителна промяна. Това отбеляза в интервю за предаването "Нещо повече" Искрен Пенчев, преподавател в Икономическия университет във Варна. В анализ на стартовата позиция пред новото правителство той посочи:

България от доста години не е имала ръст от порядъка на 3-3,5% и това е наистина много добър сигнал, но слизайки на по-ниско ниво, на ниво пазар – там виждаме огромни диспропорции, особено на пазара на труда, който, заедно с добре известните демографски тенденции, полагат една бомба със закъснител, която може и да няма голямо закъснение.

Ако не искаме този път растежът да не бъде балонизиран, тоест да не чакаме и да не разчитаме изцяло на т.нар. "чужди инвеститори" (които не се интересуват от местни обичаи, нрави, етика, интересуват се единствено и само от печалбата), трябва да излезем от мантрата, че сме малка, невзрачна, никому ненужна страна и трябва да сe молим на някакви чуждестранни субекти да инвестират парите си у нас. Трябва да сме наясно, че един растеж, дългосрочно икономическо развитие, основано на такъв тип фактор на растежа като чуждите инвестиции, са неустойчиви. Ние трябва да се фокусираме върху огромните проблеми, които имаме вътре в нашия си двор – като общото усещане за справедливост, че правилата не важат за всички, за отсъствието на практика на съдебна система…  

Цялото интервю е в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна