Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спорове между управляващи и опозиция във Великобритания след изказване на лидера на лейбъристите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Предизборната кампания във Великобритания навлезе в първата си пълна седмица, след като премиерът Тереза Мей внезапно обяви извънредни общи избори. Не само обаче въпроси, свързани с миграцията и търговията, са в центъра на кампанията. Въпросите на отбраната откриха "нов фронт" между управляващите и опозицията.
Лидерът на основната опозиционна Лейбъристка партия Джеръми Корбин заяви в телевизионно предаване, че едва ли ще подкрепи ядрената програма "Трайдънт", което не се хареса дори на някои негови съпартийници. Още по-рязка обаче бе реакция на министъра на отбраната Майкъл Фалън, който го обвини в безотговорно отношение:
Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин ясно заяви, че не подкрепя ядреното възпиране. Той даже не е готов да позволи използванено на военновъздушни удари срещу терористите, поставя под въпрос и разполагането на сили на НАТО. Не е готов да се справи с миграцията. Лейбъристите излагат по този начин на риск сигурността на страната, което е в рязък контраст със сигурността и стабилното ръководство, което предлага Тереза Мей.
Джеръми Корбин е известен с твърдото си становище срещу използването на ядрени оръжия, но не всички в неговата партия споделят това. Координаторът на предизборната кампания на лейбъристите Андрю Гуин заяви, че независимо от казаното от Джеръми Корбин, Лейбъристката партия подкрепя програмата за ядреното възпиране, стига тя да е в рамките на здравия разум.
Консерваторите вече дадоха ясно да се разбере, че ще наблегнат в кампанията си върху слабостите на лейбъристкия лидер, обвинявайки Джеръми Корбин в „хаотична политика“, за разлика от „стабилната и уравноосена“ Тереза Мей, по техните думи. Джеръми Корбин, който е на обиколка в Шотландия и днес се срещна с профсъюзни дейци, отправи критики към управляващите и медиите, че постоянно насаждат на електората мнението, че изборите са предварително решени, но лично той е убеден, че ако лейбъристите запазят единството си, те могат да победят.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени