Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светла Тодорова: Вливането на няколко дружества в "София-газ" няма връзка с цените на газа

Вливането на няколко дружества в "София-газ" - сега "Овергаз мрежи", няма връзка с цените на газа. Това каза бившият изпълнителен директор на енергийния регулатор и сегашен негов член Светла Тодорова. Тя оглавяваше комисията в периода, в който става окрупняването на газоразпределителното дружество. В момента прокуратурата проверява дали действията на регулатора по казуса не са довели до запазване на необосновано висока цена на газа. В интервю за "Хоризонт" Светла Тодорова изтъкна:

Тази формулировка, дали не са довели до запазване на необосновано висока цена, за мен не е ясно какво значи. Трябва ли да бъде намалявана цена. Но това, което е направено в началото на 2015-а година, действително е вливане на четирите дружества - "Овергаз", Юг, Запад и така нататък в "София-газ", но това решение няма връзка с цените, защото те са утвърждавани в последствие по самостоятелно производство. Тоест самото вливане не е довело до никаква промяна в цените.

Запитана вижда ли основание в мотивите за проверката на прокуратурата Тодорова посочи:

Прокуратурата има основание да провери всяко нещо, за което е сигнализирана. Така че аз не мога да кажа, че тук нищо не се прави и прокуратурата идва, за да оправи нещата. Каквото има да проверява прокуратурата - да проверява. Няма да застана зад това, че видите ли, всички ние - и бивши, и настоящи, сме за прокурор. Нека да проверяват!

Програма "Хоризонт" се свърза и друг бивш председател на регулатора Ангел Семерджиев, но той отказа да коментира с аргумента, че не се е запознал в детайли с изнесеното от прокуратурата.

В коментар за проверките на прокуратурата енергийният експерт Антон Иванов заяви в предаването "Нещо повече", че вече е невъзможно да се разграничи къде са техническите и административни проблеми, които налагат разследване, и къде започват чисто политическите маньоври.

Много се сляха всички тези сценарии и дирения, и за експертите е трудно да кажем кое касае казус и кое – междуличностни отношения, подчерта Иванов.

Последните горещи дебати в областта на енергетиката  от 2013-2014 година завършиха с промяна на начина на избор на енергийния регулатор, припомни експертът:

Надеждата беше, че когато се избира от парламента и той е независим по тази линия, ние спокойно можем да се уповаваме на неговите решения. Сега атаката подронва именно постигнатото крехко доверие в регулатора. Аз си задавам въпроса сега, излизайки извън сферата на техническата грешка, какво правим с регулатора – отново ли ще променим начина му на избиране, или ще започнем да търсим правилната личност, която правилно да смята формулите? Не ми изглеждат нормално нещата.  

Различните гледни точки чуйте в звуковите файлове.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени