Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сергей Лавров: Русия и Западът преминават през период на предизвикателства

Сергей Лавров
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На съвместна пресконференция в Москва между върховния представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Федерика Могерини, руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Русия и Западът преминават през период на предизвикателства:

Живеем във време на предизвикателства за отношенията между Русия и Запада. Това не ни радва, но не ние взехме това решение. Твърдо сме решени да възстановим напълно разбирателството си със ЕС, най-големият ни търговски и икономически партньор, с чиито членки имаме много общо.

Могерини, за която това е първа официална визита в руската столица, посочи, че борбата срещу екстремизма е нещо, което обединява и двете страни:

Борбата срещу тероризма ни обединява. Искам отново да изразя нашите съболезнования за жертвите на атентата в метрото на Санкт Петербург. Трябва да започнем от намиране на решение на спиране на войната в Сирия, но и начин да стабилизираме Либия. Да се изправим пред заплахите за сигурността, като например ситуацията на Корейския полуостров. Искаме тясно да си сътрудничим с Русия, за да намерим общ език, за да засилим световния ред, базиран на правила.

Могерини допълни още, че Брюксел иска по-добри отношения с Москва, но не може да се преструва, че Русия не е анексирала Крим през 2014 г. и затова европейските санкции ще продължат да действат.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени