Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви въпроси остават в обществото след срещата на бизнесмен, прокурор и партиен функционер

Снимка: БГНЕС

Малобройни протести в София и още няколко големи града поискаха снощи оставка на главния прокурор заради най-коментираната среща от последните дни с участието на Сотир Цацаров, газовия бизнесмен и издател Сашо Дончев и червения функционер Георги Гергов.

Оставка едва ли ще има, защото подобно събитие не е прецедент. Резултатът винаги е мълчание, коментира журналистът Силвия Великова в предаването "Преди всички" по "Хоризонт". Срещата в офиса на Гергов припомня въпроси, които продължават да висят по отношение на функционирането на властите и общностите в България:

В деня, в който полага клетва новият парламент, един журналист компрометира с незаконни записи свои колеги, а в интернет се появи видео, в което Сашо Дончев се оплаква пред дами, че главният прокурор, тъй като си мислел, че две критични към него медии са собственост на бизнесмена, го е заплашвал.

В последствие стана ясно, че недоволството на Цацаров било заради дъщеря му, която се разстройвала, когато видела карикатурите на Христо Комарницки. В момента на появата на записа все още не се знае, че срещата е имала именит домакин. Потвърждение, че такава среща изобщо е имало, дойде по мейл, в който главният обвинител заявява, че е бил поканен, а Дончев го е притискал по някакво дело. Делото се оказа функция на жалбата на "Овергаз" срещу БЕХ, заради която ЕК може стабилно да ни санкционира. Това подсказа и самият Сашо Дончев, но от понеделник се оказа една от линиите по най-новото мегаразследване в КЕВР.

На пръв поглед тази линия изглежда благоприятна за проговорилия за натиск бизнесмен. Същата линия сочи и към едно съмнение, описано в едни медии, а именно – че още през 2011 година тогавашната КЕВР е заложила, очевидно в негова полза, високите цени на природния газ... включително и към днешна дата. Сега остава да чакаме да видим как тези сравнително стари случаи ще бъдат финализирани в новата политико-съдебна ситуация и дали пак ще ни се наложи да си задаваме въпроси за делата на трупчета, за които всички знаят, подозират или говорят... но си казват "какво от това".

Подробното обяснение на Гергов за срещата Цацаров – Дончев в офиса му освен кървави противоречия в партията, която се готвеше да спечели изборите, показа и още нещо – че за Гергов, а може би и не само за него – в подобен формат няма нищо скандално и такъв тип срещи не са нищо повече освен "пиене на кафе" в обедната почивка на главния прокурор, когото той нарича Сотир.

Около тази среща в някогашното соцкултово място – ЦУМ, се наредиха още няколко смущаващи подробности като "в коя друга държава главният прокурор е буквално на повикване – не може да дойде днес, но може утре"; с какъв мотив Дончев, също не виждащ нищо нередно в това да се вижда с обвинител номер едно в частен офис, и си носи документ, свързан с проверка срещу него.

Остава висящ и въпросът, провокиран от признанието на Дончев в BIT, защо не е сезирал веднага прокуратурата или когото и да било за оказания натиск?

Друг въпрос е защо Дончев е сезирал едва миналия четвъртък Бюрото за контрол на СРС, ако срещата е проведена преди изборите на 26 март?

Най-много са въпросите към Сотир Цацаров, защото за негови особени срещи става дума не за първи път – в кабинета на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, където пристига и Делян Пеевски или пък с осъдената наскоро Владимира Янева около старта на разследването "Червей", именно заради което тя беше осъдена. Отговорите са важни, защото става дума за институцията Главен прокурор, от която се очаква да разследва – само при данни за извършено престъпление, в сроковете, регламентирани в НПК – или да праща виновните на съд, или публично да оповестява, че сваля обвинението си от заподозрените. Което автоматично изключва – дела за случки от преди десет години, актуализирани по време на предизборна кампания, след загуба на избори, след като някой проговори... или просто за преакцентиране на общественото говорене.

Следващият разговор по темата предстои в четвъртък на ВСС. Шестима от опозиционните съдебни кадровици обявиха, че ще питат Сотир Цацаров за срещата. В стабилната позиция на жертвата, поне според коментара на новия-стар премиер Бойко Борисов, е именно Цацаров. Въпросът е за кого, освен за властта, е комфортна тази позиция?

Коментара на Силвия Великова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени