Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плаха стабилизация на петрола след шест поредни сесии на ценови спад

Цените на петрола нарастват слабо по време на днешната търговия, опитвайки известна стабилизация след шест поредни сесии на спад. Пазарите на черното злато обаче остават под натиск, тъй като търговците и инвеститорите сякаш губят увереността, че обещаното удължаване на срока на действие на споразумението за ограничаване на производството от страна на водещи производители от и извън ОПЕК може да разреши в скоро време основния проблем със свръхпредлагането на ценната енергийна суровина на фона на нарастващите добиви в САЩ.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през юни се повишават с 0,2% към 49,30 долара за барел, докато тези на петрола сорт брент - с 0,21% към 51,67 долара за барел, парирайки по този начин малка част от спада на цените с близо 1% по време на търговията в понеделник до близо 4-седмични дъна и техен сумарен спад с над 7% през предходните шест поредни сесии на търговия с оглед на опасенията, свързани със засилващото се петролно производство в САЩ.

Известна подкрепа за днешния опит за стабилизация на цените на черното злато оказват данни на китайската митническа агенция, показващи скок на вноса на суров петрол през март с 19,5% на годишна база до 38,95 млн. тона. Русия остава основен доставчик на Китай, като през март вносът на руски петрол се е увеличил с 0,9% спрямо година по-рано до 4,69 млн. тона. В същото време обаче вносът от Саудитска Арабия е нараснал с 14,48% до 4,55 млн. тона. Потреблението на ценната суровина пък се е увеличило през март с 4,4% до 10,77 млн. барела, допълва китайската митническа агенция.

Въпреки днешното предпазливо поскъпване на петрола, пазарните участници вече изглеждат негативно настроени по отношение на ценовото развитие на петролния пазар. Към днешна дата петролните цени са с около 10% под техните нива от края на 2016-а година въпреки полаганите усилията от страна на ОПЕК и на Русия да ограничат тяхното производство с 1,8 млн. барела на ден за първата половина на настоящата година и водените предварителни неофициални преговори за удължаване на срока на постиганото между тях споразумение.

Според анализ на банката JP Morgan, за да бъде решен проблемът с голямото свръхпредлагане, ОПЕК ще бъде принуден да поднови и вероятно дори да задълбочи настоящото споразумение за съкращаване на производството, ако картелът желае да запази петролните цени далеч над нивото от 50 долара за барел.

Междувременно Русия заяви в понеделник, че нейните петролни добиви могат да нараснат до най-високо ниво от 30 години насам, ако производителите от и извън ОПЕК не удължат действието на настоящата споразумение след крайния срок на 30-и юни. Според данни на Thomson Reuters Eikon, доставките на петрол от страна на Русия, изключвайки нейния експорт посредством наличните петролопроводи, вече е достигнал през април рекордните 5 млн. барела на ден, което представлява ръст със 17% спрямо декември 2016-а година, когато все още не беше влязло в сила официалното споразумение с ОПЕК.

Други анализатори отбелязват, че неотдавнашното низходящо ценово движение може да остане в сила, тъй като американските компании, обслужващи петролните находища (компании, разработващи петролните сондажи), все още разполагат с голям свободен капацитет. Те оценяват, че едва около 70% от наличните петролни сондажи в САЩ функционират понастоящем, въпреки трайния растеж от началото на годината на разработваните американски находища. Според данни на компанията за петролни услуги Baker Hughes, броят на действащите петролни сондажи в САЩ е нараснал през седмицата до 21-ви април с 5 сондажа до 688 броя. Това представлява повишение за 14-та поредна седмица и най-голям брой действащи сондажи от май 2015-а година насам, като спрямо същата седмица година по-рано те са се увеличили с цели 100%.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна