Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Стърджън настоява за референдум в Шотландия

Никола Стърджън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви, че общите избори нямат нищо общо с искането й за втори референдум за независимост. Анкети показват отлив на гласоподаватели за нейната Шотландска национална партия.

Никола Стърджън направи опит да разграничи шотландската независимост от предизборната кампания. Консерваторите постоянно изтъкват, че Стърджън иска да използва изборите, за да подкрепи кампанията си за нов референдум. Последните две проучвания на общественото мнение показват увеличаваща се подкрепа за шотландските консерватори. Едната анкета дори отрежда 38-процентна подкрепа за торите, което е с 18 на сто повече от общите избори преди две години. Това би било достатъчно те да спечелят 12 места в шотландския парламент, което е лоша новина за Стърджън.

В последната си реч пред профсъюзни дейци Никола Стърджън заяви, че тези избори не решават дали Шотландия ще бъде независима или не. Ние имаме мандат за референдум от изборите миналата година, така че сега става дума за това гласът на Шотландия да бъде чут и шотландските интереси да бъдат защитени, изтъкна Стърджън.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна