Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В НС създават комисия за наблюдение на приходните агенции, сивия сектор и контрабандата

Прието беше предложението на ГЕРБ главният прокурор, председателите на ВКС и ВАС да бъдат изслушвани на три месеца

| обновено на 25.04.17 в 16:18
Снимка: Ани Петрова, БНР

Временната парламентарна комисия за промени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание създаде нова парламентарна комисия по предложение на "Обединени патриоти". Тя ще се казва комисия за наблюдение на приходните агенции, сивия сектор и контрабандата.
 

С новата комисия броят на постоянните комисии в Народното събрание ще стане 24. Депутатите от временната комисия не приеха предложението на ДПС да се създадат на паритетен принцип две комисии – едната за контрол над еврофондовете, а другата за контрол над службите.

Прието беше предложението на ГЕРБ главният прокурор, председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) да бъдат изслушвани на три месеца от депутатите. Така те ще се отчитат пред Народното събрание, което беше залегнало в предизборната програма на ГЕРБ, но няма да разкриват подробности по дела. Това предложение беше прието единодушно от всички парламентарни групи, а в писмо до комисията главният прокурор също изразява съгласие с предложението. 

Председателят на Временната комисия Данаил Кирилов
Парламентът не може да изпитва или да разпитва главния прокурор, но би могъл да води диалог, да търси взаимодействие и сътрудничество за решаване на принципни въпроси, които касаят подобряване на законодателството с оглед разследващи тактики за конкретни видове престъпления и постигане на конкретни резултати, осъществяване на приоритетни цели като борба с корупцията или с организираната престъпност.


Блиц-контролът в НС да отпадне. Това предложение на ГЕРБ беше прието от временната комисия за промени в правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Краткият контрол беше въведен при правителството на Орешарски, провеждаше се всяка първа сряда на месеца и в него участваха премиерът и вицепремиерите. Депутатите от ДПС и БСП заявиха, че това е цензура и ограничаване на правото на опозицията да пита по актуални въпроси и напуснаха заседанието. 

Председателят на временната комисия Данаил Кирилов обясни защо се премахва блицконтрола:

Това беше демонстрационна форма, за да се популяризират високите резултати на министър-председателя тогава Орешарски. Ние нямаме нужда от тази показност. Опозицията има всички форми за парламентарен контрол, които действаха досега, повече от четвърт век и няма смисъл да разхождаме Министерски съвет веднага след заседание, за да се прави едно демонстрация.

Промените ще бъдат гласувани утре в пленарна зала. 

Повече по темата чуйте от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени