Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Г. Донев: Възможно е да се постигне консенсус за механизма за определяне на минималната работна заплата

Гълъб Донев
Снимка: БГНЕС

Възможно е в следващите дни да се постигне окончателен консенсус за механизма за определяне на минималната работна заплата. Това обяви социалният министър Гълъб Донев

До момента е ясно, че няма да има формула, по която автоматично да се определя минималното възнаграждение. Ако бизнес и синдикати не се договорят, размерът ще се определя от правителството. 

От думите на Донев става ясно, че са определени 15 индикатора. Те ще се вземат предвид при преговорите, които ежегодно ще се водят между бизнес и синдикати, за да се определи какъв ще е размерът на минималната заплата:
Тези 15 индикатора ще бъдат предоставяни и съответно след този период ще започнат преговорите между синдикатите и работодателите. Юни-юли месец трябва да бъдат готови с предложения за размера на минималната работна заплата. Ако те не се договорят, правителството ще трябва да определи размера. Няма вариант, по който на правителството размерът да не му хареса, и Министерски съвет след това приема постановление, с което определя размера на минималната работна заплата.

Гълъб Донев обяви още, че в мандата на служебното правителство ще бъде разгледана и приета новата наредба за интеграция на бежанците.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна