Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акциите на водещите борси продължават да поскъпват след президентските избори във Франция

Акциите на водещите борси продължават да поскъпват заради резултатите от първия тур на президентските избори във Франция. В Азия индексите отбелязаха по-чувствителен ръст, докато при откриването си основните индекси на европейските борси изгубиха част от инерцията си от понеделник.
Еврото изгуби малко от позициите си спрямо вчера, когато удари 5-месечен връх спрямо долара. Победата на центриста Еманюел Макрон се прие много позитивно от инвеститорите, които се опасяваха от намеренията на националистката Марин Льо Пен.
В същото време инвеститорите в САЩ очакват с нетърпение промените в данъчната политика, анонсирани от президента Доналд Тръмп. По информация на "Уолстрийт джърнъл" Тръмп ще обяви намаляване на корпоративния данък. Това е едно от обещанията, дадени още в предизборната му кампания.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,32%, след като вчера нарасна с цели 2,1% на фона на инвеститорското успокоение, че центристкият кандидат Еманюел Макрон вероятно ще спечели президентската надпревара във Франция на балотажа на 7-и май срещу лидера на крайната десница Марин Льо Пен.

Сдържано повишение от 0,31% отчита и френският фондов индекс CAC40, като основният индекс на борсата в Париж се търгува недалеч от неговия двугодишен връх от 5295 пункта, ударен по време на търговията в понеделник, когато той отбеляза най-солиден дневен скок от август 2012-а година насам, нараствайки с цели 4,1 на сто.

Немският фондов индекс DAX се колебае около нивото си на затваряне в понеделник, когато той нарасна с 3,4%, но след като в началото на днешната сесия на търговия дори поскъпна за кратко до нов исторически връх от 12481,44 пункта.

Редица икономисти и анализатори продължават да очакват, че намаляващите политически рискове в Европа в резултат и на президентските избори във Франция, ще доведат до ускоряване на покупките на европейски акции от страна на чуждестранни инвеститори.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени