Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Солиден ръст на доверието в промишления сектор на Франция през април до 6-годишен връх

Доверието в промишления сектор на Франция се повиши изненадващо силно през април, достигайки близо 6-годишен връх, показва последно проучване на френската официална статистика Insee.

Индексът, измерващ бизнес доверието в промишления сектор на Франция, нарасна през настоящия месец с три пункта до 108 пункта, достигайки най-високо ниво от юни 2011-а година и задържайки стабилно над осредненото му дългосрочно ниво от 100 пункта за двадесети пореден месец.

Балансът на мненията на мениджърите в промишлеността относно тяхната бизнес активност през последните 12 месеца нарасна през април до 16 пункта - най-високо ниво от декември 2016-а година, докато балансът на техните бъдещи очаквания се подобри до 14 пункта от 11 пункта през март. Общият индекс на производствените перспективи се понижи до 1 пункт от 3 пункта месец по-рано.

Индексът, измерващ цялостното бизнес доверие във втората по сила икономика на еврозоната, стабилизира на мартенското ниво от 104 пункта, главно поради слабо понижение от 104 до 103 пункта на индекса, измерващ доверието в сектора на услугите.

Последното проучване на Insee потвърждава, че подобряващият се импулс на бизнес активност в Германия и Испания вече се разпространява и към Франция в началото на второто тримесечие, което говори добре за перспективите за икономическия растеж в краткосрочен план на еврозоната като цяло.

Солидното френско бизнес проучване допринася за предпазливо поскъпване на еврото към 1,0898 долара, но на този етап единната европейска валута продължава да се търгува под нейния 5-месечен връх около 1,0935 нивото, ударен в началото на седмицата като първа реакция на резултатите от неделните президентски избори във Франция.

По-нататъшното възходящо движение на еврото изглежда ограничено преди редовното заседание на ЕЦБ в четвъртък (27-и април), на което не се очаква Централната банка да направи промени в настоящата си стимулираща парична и лихвена политика. Най-вероятно ЕЦБ ще изчака няколко месеца, преди да обяви планове за по-нататъшно ограничаване на размера на програмата за "количествени улеснения", като не е изключено подобен ход да бъде факт на срещата през септември.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна