Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП са предложили на президента да свика КСНС за демографската катастрофа и бедността

Снимка: БГНЕС

БСП остава в опозиция, е станало ясно след консултациите с президента Румен Радев.

Председателят на партията Корнелия Нинова заяви, че БСП са предложили на президента да свика Консултативен съвет по национална сигурност за демографската катастрофа и бедността, което той приел.

Обсъдихме нашата предизборна програма и го уверихме, че ще бъдем алтернатива на управленската програма на ГЕРБ и "Обединени патриоти", ако направят правителство, че ние ще внесем законови предложения, предложения за промени в закони или нови закони, които на 100 процента изпълняват нашите предизборни ангажименти и няма да отстъпим от тях. Оценяваме програмата на ГЕРБ и "Обединени патриоти" като сериозно отстъпление от техните предизборни ангажименти и особено се тревожим по две теми: темата "демографска криза", "бедност" и "доходи". На фона на увеличението на цените и на поскъпването на живота, на поредната тревожна статистика, която излиза днес и от Евростат, и от Националния статистически институт, че 2 милиона и половина българи живеят в материални лишения, поставихме сериозно темата "бедност, доходи". 
Смятаме, че "Обединени патриоти" и ГЕРБ отстъпиха от намерението си както да се направи минималната пенсия от 300 лева, така и да растат доходите на хората. Затова помолихме, предложихме на президента Радев да свика Консултативен съвет за национална сигурност по теми "Демографска катастрофа" и "Бедност", както той прецени да ги разположи във времето и в поредност, която той прецени, но за нас по вътрешни теми трябва да се търси национално съгласие за демографската катастрофа и за обедняването на българските граждани. По външни теми отново потвърдихме позицията си, че ние също ще търсим и ще подкрепяме национално съгласие по тема "Национална сигурност" и по тема "Председателство на Европейския съюз". 
Господин Радев прие нашето предложение за свикване на Консултативен съвет по национална сигурност по "Демографска катастрофа" и "Бедност", но той ще прецени кога и как да го направи.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени