Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скандалът Цацаров-Дончев в коментари на политически анализатори

Борис Попиванов и Нено Димов смятат, че БСП е спечелила на фона на скандала

Снимка: БГНЕС
Новина тук няма, лошото е, че тази тенденция продължава, заяви в ефира на "Хоризонт" политологът Борис Попиванов в коментар на отзвука от срещата между главният прокурор Сотир Цацаров и бизнесмена Сашо Дончев, след която двамата взаимно се обвиняваха в опит за оказване на натиск:

Ние разбираме за едно събитие и не разбираме за толкова много други, които по същото време - и преди, и в момента, продължават да се случват и аз съм съгласен напълно с Юрий Асланов (който днес коментира пред "Хоризонт"-бел. ред.), че това е начинът по, който функционират взаимоотношенията между бизнес, политика, съдебна власт и медии. И това не е отскоро, това има своите дълбоки корени и по всяка вероятност, за съжаление , ще продължи по същия начин, отбеляза Попиванов.

Снимка

Политическият анализатор от Института за дясна политика Нено Димов коментира, че: Ако погледнем от един малко по-различен ъгъл, ще видим, че този скандал (Цацаров-Дончев) - ако го наречем скандал, стана благодарение на това, че лидерът на БСП използва случая, за да си разчисти сметките с един от най-сериозните си вътрешни опоненти (Георги Гергов, в чийто офис е проведена срещата - бел. ред.).

Аз в този случай не искам да критикувам, а напротив - да поздравя лидера на БСП с начина, по който започна действието, но на практика това беше един удобен момент, от който тя се възползва, допълни Димов и уточни:

Всъщност основният проблем беше, че главният прокурор не трябваше да приема подобно посредничество и не трябваше да избира подобно място за срещата.

Институциите, в случая главният прокурор, независимо кой е той, трябваше да покани Сашо Дончев, ако той има проблем, да говори в рамките на кабинета му.  

Така че това за мен е по-скоро проблем на институционалното поведение, а не толкова на самата среща, обобщи Димов.


Борис Попиванов коментира още, че това което е лошото в настоящия скандал е, че той, пак по стар обичай, обраства със страшно много коментари, със страшно много опити да бъде превърнат в тема за решаване на други проблеми, да бъдат въвличани други хора, други институции

И според мен обществеността спира да има представа за какво точно става дума, освен че има някакви много нередни неща и някакви бизнесмени и прокурори се разбират задкулисно за нещо, които хората не разбират. 

Тоест общественият ефект към оздравяване ще бъде все по-слаб, ако продължава по този начин да се развива прословутият скандал. 

Борис Попиванов също смята, че БСП е спечелила на фона на този скандал. 

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени