Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британските лейбъристи обещават гаранции за правата на гражданите на ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лейбъристите във Великобритания обещаха да гарантират правата на гражданите на страните от Европейския съюз, ако спечелят изборите на 8-и юни. Анкетите обаче сочат, че предпочитанията на избирателите не са в тяхна полза.

Британският преимер Тереза Мей предупреди тази сутрин своя кабинет, че трябва да се бори за всеки глас във всяка част на страната, а не да разчита на проучванията на общественото мнение. Те продължават да отреждат убедителна победа на консерваторите. Днес Тереза Мей е на обиколка в Уелс, където изследванията на общественото мнение показват, че за първи път от повече от 100 години консерваторите могат да спечелят повече гласове от лейбъристите.

Добрата новина за лейбъристите днес е, че министърът в сянка за Брекзит Киър Стармър внесе известна яснота по позицията на партията за Брекзит. Макар и да призна, че с Брекзит ще трябва да се сложи край на свободното движение на хора според сегашното разбиране, Стармър изтъкна, че ако лейбъристите спечелят изборите, те едностранно ще гарантират правата на европейските граждани във Великобритания.

Свободата на движение трябва да бъде прекратена, но ние трява да имаме миграция, която е от полза за нашето общество и за нашата икономика. А това означава, че трябва да има движение на хора, които да работят в тази страна. Как ще уредим това предстои да се изясни, но последното нещо, което искаме е банкрут за нашия бизнес, заяви Стармър.

Лейбъристите обаче все още не могат да убедят своите гласоподаватели как ще се борят срещу плановете на Тереза Мей за по-твърд Брекзит.

Междувременно излязоха данни, които пораждат загриженост от предстоящия Брекзит. Повече от половината от малките британски компании, които наемат работници от Европейския съюз, изразиха тревога, че Брекзит ще им попречи да назначават необходимите им квалифицирани кадри. Макар и според статистиката само една четвърт от компаниите да вземат на работа европейци, то те са изключотелно зависими от техния труд.

В същото време в доклад на депутати се настоява за гарантиране на правата за пребиваване и работа на академичния персонал в британските университети, който идва от от страни от Европейския съюз. Депутатите предупреждават за сериозно "изтичане на мозъци", ако не се вземат спешни мерки.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна