Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турски военни самолети бомбардираха кюрдски военни в района Синджар в Ирак и в Североизточна Сирия

Снимка: архив

Турски военни самолети бомбардираха кюрдски военни в района Синджар в Ирак и в Североизточна Сирия. Загинали са повече от 20 бойци. В изявление на турската армия се казва, че ударите са били част от кампания срещу групи, свързани с обявената за незаконна в Турция Кюрдска работническа партия ПКК.

Това са първите турски въздушни удари в Сирия, след като Анкара завърши военната си кампания "Щитът на Ефрат" през март.

Турските военни твърдят, че двата района, подложени на атака, са "ядра на тероризма" и целта на бомбардировките е била да се попречи на ПКК да изпрати оръжия и експлозиви за атентати в Турция.

След като през юли 2015-а примирието между Турция и Кюрдската работническа партия приключи, турската държава редовно бомбардира планинския пограничен район между Ирак и Турция, където са базите на ПКК. Днешната атака обаче е първият път, когато целта е техен клон в района на планината Синджар в Ирак.

Властите в автономния район на Иракски Кюрдистан осъдиха като "недопустими" турските въздушни удари. Сирийските кюрди настояват коалиционните сили да се намесят и сложат край на турските бомбардировки.

Турската армия обаче се зарече, че ще продължи с операциите докато не е неутрализиран и последният терорист.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна