Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийската опера кани на балетна гала вечер, посветена на Международния ден на балета

Снимка: Софийска опера и балет

На 28, 29 и 30 април ценителите на класическия танц ще имат шанса да видят на сцената на Софийската опера спектакълът "Пахита" по хореография на Мариус Петипа и музика на  Лудвиг Минкус, който е част от балетната гала вечер, посветена на Международния ден на балета.

Сара-Нора Кръстева, която е художествен ръководител на балета на Софийската опера, представи спектакъла в ефира на "Хоризонт" като подчерта, че той е изграден на основата на много солови изпълнения, които дават поле за изява на младите танцьори. Тя допълни, че този балет не е поставян у нас от над 30 години.

За танцьорите от чужбина, които вече са част от трупата на балета на Софийската опера, Сара- Нора Кръстева отбеляза, че те са привлечени от богатия репертоар и високото професионално ниво:

Най-вече са привлечени от богатия репертоар, който поддържа на нашата трупа. И не е много скромно, но е истина - нивото на трупата е много добро. И даже в чужбина сме по-известни с това добро ниво, отколкото тук. И всички, които идват, се оказва, че знаят много за нашата трупа или са ни гледали някъде по турнета. Даже онзи ден дойде и един американец в трупата и вече имаме доста чужденци. Чувстват се много добре и се надяват да растат в кариерата - тоест имат желание да стават солисти, не просто да стоят на ниво ансамбъл. Работят върху себе си, което е чудесно. 

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна